Beneficiile uimitoare ale consumului de smochine
Articol de Stefania Grigore, 24 august 2015, 11:05
Smochinele au fost apreciate inca din vremuri stravechi, fiind mentionate deseori in Biblie, care le atesta valoarea de alimente nutritive, remedii medicale si simboluri ale abundentei. Acestea sunt fructe mici, delicioase si foarte dulci. Proaspete, au un gust dulce-acrisor si sunt suculente.
Smochinele erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice, iar in Grecia antica, atletii consumau cantitati uriase de smochine pentru a capata putere.
Fie ca sunt uscate sau proaspete, smochinele sunt foarte hranitoare, iar beneficiile lor asupra frumusetii si sanatatii pot fi atribuite continutului bogat de minerale si vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu si clor. Pe langa faptul ca sunt gustoase, aceste fructe au si o serie de avantaje ce ajuta la mentinerea sanatatii, motiv pentru care sunt utilizate de secole in medicina naturista. Smochinele contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta in procesul de digestie.
Beneficiile smochinelor asupra organismului:
Smochinele sunt alimente foarte alcaline, ceea ce ajuta la reglarea pH-ului corpului. De asemenea, sunt bogate in polifenoli si flavonoide, 2 antioxidanti ce previn daunele cauzate de radicalii liberi.
Datorita continutului bogat in potasiu, smochinele ajuta la scaderea presiunii sanguine. Consumul scazut de alimente bogate in potasiu, si mai ales asociat cu un consum ridicat de alimente ce contin sodiu, conduce la aparitia hipertensiunii arteriale.
Au un continut ridicat in calciu si fosfor, de 2 ori mai mult decat laptele, ceea ce ajuta la prevenirea osteoporozei, fiind utile copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie.
Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit, ajutand la pierderea kilogramelor in plus. Potrivit rezultatelor unui studiu la care au participat 51.823 de femei, consumul ridicat de alimente bogate in fibre reduce cu 50% cancerul la san. In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, avand efect laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor.
Smochinele reprezinta o sursa buna de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tesuturi si previne totodata anemia.
Pe langa fibre alimentare si minerale, smochinele mai contin si vitaminele A, B si C, vitamine care stimuleaza sistemul imunitar si previn aparitia virozelor respiratorii in perioadele reci ale anului.
Vitamina A din compozitia smochinelor ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase.
Datorita continutului de acizi grasi omega-3 si omega-6, smochinele ajuta la reducerea riscului de boli coronariene.
Frunzele de smochin, reduc nivelul trigliceridelor, dar au si proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila.
100 grame de smochine uscate contin cu 127 de miligrame de calciu mai mult decat cele proaspete si cu 448 miligrame de potasiu mai mult decat cele abia culese.
Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.
Smochinele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Smochinele au un continut ridicat de vitamina C, fiind utile in mentinerea frumusetii pielii, iar proprietatile hranitoare ajuta la ingrijirea pielii uscate, deshidratate.
Sursa articol: marawvegan.ro