Caderea burselor s-a oprit. BVB a revenit pe crestere
Articol de , 25 august 2015, 18:51
Bursa de la Bucureşti (BVB) s-a relansat, astazi, dupa scaderea de 6,3% inregistrata ieri.
Desi a deschis sedinta de tranzactionare cu o noua scadere de de 1,7%, BVB si-a revenit ulterior in linie cu celelalte piete financiare europene, care si ele au depasit ziua neagra de ieri.
Cum s-a declansat totul
Avalansa vestilor proaste a inceput ieri in Estul Asiei, mai precis la Shanghai unde bursa a cazut cu aproape 8,5%, cea mai mare scadere zilnica din 2007 pana acum.
Ca urmare indicele bursei de la Tokyo a scazut si el cu 4,6%, cea mai mare scadere din ultimele 6 luni.
Au urmat, imediat, Hong Kong, cu minus 5,17% si Sydney, cu minus 4%
Cand s-au deschis tranzactiile bursiere in Europa, valul de panica era deja bine constituit, asa ca Bucurestiul a pierdut 6,3%, Parisul a pierdut 5,3%, Frankfurt 4,7%, Londra 4,6%, iar bursa din Madrid a pierdut 5%.
Efectul s-a simtit si la New York, unde indicele Dow Jones a inregistrat cel mai grav declin intr-o singura sesiune din august 2011, avand o pierdere de 3,58% in timp ce indicele Nasdaq a scazut chiar mai puternic, cu 3,82%.
Deci pietele financiare s-au molipsirt una de la alta, dar cauza profunda este ingrijorarea generate de economia chineza, care va creste, anul acesta cu cel mult 7%, dupa cum estimeaza majoritatea specialistilor.
Problema Chinei
Cresterea de 7% a celei de-a doua economii a lumii este foarte mare ca cifra absoluta, dar provoaca ingrijorare pentru ca este mult mai mica decat in anii trecuti.
Din aceasta cauza exporturile de produse chinezesti au scazut cu 8% in comparatie cu 2014, importurile au scazut si ele cu 8%, iar constructiile, care au sustinut mare parte din cresterea economica din anii trecuti, s-au redus in acest an cu 10%.
Daca cel mai mare importator al lumii de automobile, de materii prime si de petrol isi reduce importurile cu 8 procente sunt o multime de tari care au mult de pierdut.
De exemplu, Germania se mandreste in prezent pe exporturi deosebit de dinamice in primul rand datorita pietei chineze, si in primul rand datorita cresterii exceptionale a vanzarilor de automobile germane in China.
Las randul lor, companiile europene sau americane care isi bazeaza castigurile pe importurile de produse din China au pierdut datorita reducerii exporturilor chinezesti.
Alt exemplu este pretul petrolului: daca cel mai mare importator de petrol al lumii isi reduce consumul, pretul barilului continua sa scada, ceea ce este o veste proasta si pentru tarile exportatoare si pentru companiile petroliere. Deci actiunile companiilor petroliere, care sunt cele mai mari din lume, scad si ele.
Cotidianul britanic Daily Telegraph aprecia astfel ca cele mai mari 300 de companii europene au pierdut luni dimineata circa 230 miliarde de euro din valoarea de piata
Cauza nu este numai China
Conform cotidianului The New York Times: “Marile fonduri de investitii care au sustinut cresterea rapida a economiilor tarilor in curs de dezvoltare au inceput sa se retraga masiv de pe aceste piete, contribuind la declinul rapid al burselor mondiale. Doar in ultima saptamana, investitorii au vandut obligatiuni ale economiilor emergente in valoare de 2,5 miliarde de dolari, cea mai mare retragere din ianuarie 2014”.
Publicatia il citeaza pe Dani Rodrik, profesor la Harvard Kennedy School of Government ca: „Ratele de crestere pentru multe din aceste economii erau puternic exaggerate. Fondurile mutuale de investitii au investit sume mari intr-o varietate de obligatiuni cu randament ridicat si produse bancare care nu sunt usor de vandut, mai ales intr-o piata in scadere”.
Apoi este si situatia economiei americane in ansamblu care ridica intrebari.
Banca Rezervelor Federale a lasat de mai multe ori sa se inteleaga ca va creste dobanda de referinta, care acum este practic zero, dar nu a decis inca nimic pentru ca nu este convisa ca economia tarii merge chiar bine.
In plus. au aparut comentarii in presa ca americanii nu au invatat nimic in criza creditelor subprime care s-a declansat acum 8 ani.
„Subprime“ sunt creditele date unor oameni, sau unor companii care au un risc ridicat de a nu mai fi in stare de a-si plati datoriile. Bloomberg scrie ca in primul trimestru al acestui an volumul creditelor auto subprime se situa la 178 de miliarde de dolari.
Relansarea pietei auto americane din ultimii ani, care relansare a dinamizat economia americana in ansamblul ei, se bazeaza, deci, in mare parte pe credite foarte riscante.
Deci si Statele Unite adauga neliniste la o situatie economica globala destul de instabila.
De ce scad actiunile la Bucuresti in urma situatiei din China
In foarte mare parte este vorba de psihologie, ca sa nu spunen de psihoza.
Suntem o piata emergenta si investitorii, daca tot incearca sa-si retraga banii ca sa previna orice surprize, au tendinta sa-si retraga banii in primul rand din tarile pe care le cunosc mai putin si care, aprioric, au economii mai putin capabile sa reziste marilor socuri.
Nu intereseaza dacaca, sa zicem, Petrom este mult mai sanatoasa financiar si mai profitabila decat o companie britanica listata si ea la bursa.
Pentru investitorul britanic Petrom este o companie dintr-o tara pe care el o cunoaste prea putin, care are inca o economie fragila si care, in plus, se afla foarte aproape de o zona de razboi despre care afla vesti ingrijoratoare in fiecare zi.
Investitorul mai poseda actiuni si la o companie britanica, poate mai putin rentabila, dar acesta are avantajul psihologic ca este in tara lui, o tara cu economie puternica si aflata la mii de kilometri de orice zona de conflict, actual sau potential.
Asa incat investitorul, fie el persoane fizica, fie fond de investititii, prefera sa vanda in primul rand actiunile pe care le are la o companie romaneasca.
Asa se explica de ce ieri bursa din Londra a pierdut 4,6% in timp ce Bursa din Bucuresti a pierdut cu aproape doua puncte procentuale mai mult.
Astazi situtia pare sa se fi calmat
Bursa de la Bucuresti si-a recapatat culoare in obraji: la inchiderea tranzactiilor cresterea era de peste 3% la toti indicii, in primul rand la indicele de baza, BET, care a incheiat la +3,01%.
Este o revenire generala pe bursele europene: la jumatatea zilei de tranzactionare Parisul crescuse cu 4,25%, Frankfurtul cu 3,9%, Londra avea un plus de 3,2%. Chiar si Atena a incheiat cu o crestere de 9%.
Si cursul de schimb si-a revenit: leul s-a apreciat, marţi, în raport cu moneda unică europeană pana la 4,43 lei/euro, faţă de cursul de ieri de 4,44 lei.
Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu dolarul american cu peste 2 bani, iar BNR a anunţat o cotatie de 3,84 lei/dolar
Leul s-a apreciat si in raport cu francul elveţian, pana la 4,09 lei/franc fata de 4,10 lei/franc cat era cotatia de ieri.