Salariile din sanatate cresc, Astra Asigurari intra in faliment
Articol de , 26 august 2015, 18:24
Asa cum era anuntat, guvernul a adoptat astazi ordonanţa de urgenţă care instituie majorarea cu 25% a salariului brut pentru personalul din sistemul public sanitar.
Rrin aceeasi ordonanta de urgenta se majorează tot cu 25% si cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, precum si tariful orar pentru orele de gardă
Cine este vizat de aceste cresteri de salarii
Toate categoriile de personal din toate unitatile medicale subordonate Ministerului Santatii, adica si spitale, si policlinici, si centrele de sanatate, si serviciile de salvare, dar si personalul din cabinetele de medicina scolara, sau din unitatile de asistenta medicala comunitara.
La asta se adauga personalul din spitalele si policilinicile ministerelor si institutiilor care au propria lor retea medicala, cum sunt Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, sau SRI.
Guvernul a precizat ca desi salariile cresc medicii rezidenti vor beneficia in continuare si de bursa de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei. In plus, prin ordonanta de urgenta medicii rezidenti vor fi inclusi în categoria tinerilor specialişti care pot beneficia de închirierea unei locuinţe ANL.
Conditia este sa aiba maxim 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL. Ei pot primi repartiţii în cel mult trei ani de la împlinirea acestei vârste.
Cati bani in plus vor primit cei din sanatate
Conform INS in prezent, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei. Majorarea cu 25% ar insemna un plus de 375 de lei lunar.
Daca guvernul va continua ceea ce a promis, adica marirea treptata an salariior in sanatate pana la dublarea lor, la inceputul lui 2017 salariul mediu net in sanatate va fi de 3.000 de lei.
Premierul Victor Ponta a precizat trei lucruri:
-Ordonanta vizeaza 181.000 persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi 13.380 persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea.
-Impactul bugetar anual al acestei creşteri este de 1,7 miliarde lei, iar resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sănătăţii şi CNAS.
-Urmatoare crestere de 25% urmeaza sa fie introdusa in bugetul pe 2016
Ultima precizare a premierului este foarte importanta pentru ca bugetul pe 2016 va trebui negociat politic in tara si, cu siguranta, va trebui discutat si in exterior, cu FMI si Comisia Europeana.
Actuala marire de 25% s-a facut prin Ordonanta de urgenta, care nu este supusa unor negocieri, deci este sigur ca va intra in vigoare, dar viitoarea marire de 25% s-ar putea sa nu se mai aplice daca negocierile cu partidele si cu FMI vor bloca bugetul
Ca exemple de salarii actuale, profesorul Constantin Astarastoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor in prezent presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi spune ca un rezident are un salariu de bază de 1.400 de lei, un medic specialist are aproximativ 2.300 de lei, un medic primar obţine în jur de 3.000 de lei, un medic primar chirurg, şef de secţie, câştigă în jur de 3.500 de lei pe lună, iar un profesor neurochirurg, şef de secţie, obţine aproximativ 4.000 de lei lunar
Asta inseamna ca de la 1 octombrie un rezident ar urma sa castige, brut, 1750 de lei, un medic specialist ar castiga circa 2850 de lei, un medic primar ar obtine 3750 de lei, un medic primar chirurg sef de sectie va obtine 4375 de lei pe luna, iar in profesor neurochirurg, sef de sectie, ar avea un salariu brut de 5000 de lei.
Daca procesul de crestere a salariilor va continua asa cum s-a promis, in 2017 un rezident ar urma sa castige intre mimim 2940 de lei pe luna si maxim 4240 de lei, un specialist va castiga intre 3660 de lei si 4560 de lei, iar un medic primar va ajunge sa castige minim 5630 de lei si maxim 7000 de lei pe luna brut.
Anuntul ASF: Astra Asigurari, va intra in faliment
Daca Astra Asigurari va intra sau nu in faliment asta vor decide judecatorii, dar Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat astazi oficial ca va cere acest lucru
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a spus ca procedura de redresare financiara inceputa acum mai mult de un an nu a avut succes. Nici macar in ultima clipa, adica pe 19 august, nu au fost inregistrate nici subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social de catre vre-un investitor interesat.
Adica nimeni nu vrea sa salveze Astra Asigurari in situatia ei actuala.
Care este situatia actuala. Ce se intampla cu cei care au polite Astra
Misu Negritoriu a declarat ca Astra are 1,8 milioane de asiguraţi şi 2,5 milioane de polite. Valorarea totala a primelor de despagubire este de 700 de milioane de lei, dupa calculele celor de la ASF.
Cu certitudine politele raman valabile pana la data expirarii lor. Cei care vor avea nevoie, vor primi bani din Fondul de Garantare a Asiguraţilor care are aproape un 1 miliard de lei, deci confortabil mai mult decat cele 700 de milioane cat totalizeaza politele Astra.
Cei care, totusi, vor sa scape de orice griji pot sa denunte politele si sa faca asigurare la alta societate.
Misur Negritoriu: “În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Asiguraţii au posibilitatea să denunţe poliţele. Atât timp cât asiguraţii nu denunţă poliţele, poliţa e valabilă. În consecinţă, despăgubirile funcţionează în baza poliţei existente”
Preşedintele ASF a mai spus că majoritatea clienţilor de la Astra se încadrează în plafonul de despăgubire maxim de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.