Avem relaxare fiscala in etape. Bursa a revenit pe crestere
Articol de , 27 august 2015, 18:26
Relaxare fiscala va fi, dar in etape.
Dupa o noua runda de negocieri, care a fost anuntata ca fiind si ultima, liderii partidelor parlamentare au cazut de acord, in aceasta dimineata, asupra modificarilor la Codul Fiscal astfel incat documentul sa poata fi supus votului Parlamentului saptamana viitoare.
Ce au decis partidele
Ne amintim ca prima forma a Codului a fost aplaudata si de putere si de opozitie, a fost votata fara ezitari, pentru ca, dupa ce presedintele a avut obiectii, toata lumea sa fie de acord ca trebuie modificari.
Daca este sa ne luam dupa ce a declarat presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, decizia de astazi este ca modificările în Codul fiscal să fie readoptate în forma iniţială, cu diferenta ca unele măsuri vor fi aplicate etapizat, sau mai tarziu.
TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
Taxa pe stâlp, adica taxa pe constructiile speciale, va fi eliminată abia de la 1 ianuarie 2017 in loc de 1 ianuarie 2016 cum se prevazuse initial. Exista si o exceptie şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.
Supraacciza de 7 eurocenti la carburanţi va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, in loc de 1 ianuarie 2016 cum se dorea initial.
Impozitele pe dividende se vor reduce de la 16% la 5% tot din 2017, atunci cand va intra in vigoare si plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate la nivelul de cinci venituri medii brute pe economie.
Partidele au mai cerut Executivului sa prezinte in Parlament, proiectul bugetului de stat pe anul 2016, până cel tarziu la data de 15 noiembrie.
Liviu Dragnea spune ca prin intarzierea cu un an a unora dintre reducerile de taxe scopul este ca in 2016 Romania sa se încadreze într-un deficit sub 2%.
In fine, Liviu Dragnea a afimat ca partidele au decis in unanimitate ca votul final pe proiectul Codului fiscal să se dea până la finalul primei săptămâni a sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului. Adica saptamana viitoare, pentru ca sesiunea de toamna incepe marti, 1 septembrie.
Ce a spus Calin Popescu Tariceanu
A fost mai mult decat conciliant, a avut chiar cuvinte de lauda si a spus că noul Cod Fiscal “nu va fi nici codul majorităţii, nici codul Opoziţiei, va fi un cod al României şi al mediului economic şi al românilor care vor beneficia cu toţii de pe urma lui şi mă bucur că am reuşit să promovăm un cod de natură ultraliberală, pentru care am pledat în trecut foarte multă vreme”
Dupa pararea lui, acordul tuturor partidelor este un mesaj catre mediul de afaceri “că în acest fel dăm garanţia unei stabilităţi pentru viitorul Cod fiscal, unei stabilităţi care să depăşească ciclurile electorale”.
In fine, presedintele Senatului a adaugat ca în privinţa Codului fiscal s-a adoptat “o atitudine prudentă”, semn ca este de acord cu semnalele de alarma trase de finantisti.
Semnalele de alarma din economia mondiala. Cum se comporta bursele
Bursele joaca in sus si in jos si se joaca cu nervii investitorilor.
Dupa ce s-au prabusit luni, au revenit puertnic marti, au scazut din nou ieri, si au revenit pe urcare astazi.
La ora 16, ora Romaniei, Parisul urcase cu 3,32%, Londra urcase cu 2,49%, bursa din Frankfurt crescuse cu 3,19%, cea del a Madrid cu 2,76%, iar bursa din Milano crescuse cu 2,66%.
Expertii spun ca bancile centrale din toata lumea au venit in ajutorul pietelor financiare, incepand cu Banca nationala Chinei care a cumparat puternic actiuni si a permis ca, astazi, Bursa din Shanghai sa termine pe crestere de plus 5,3%.
Asta a inviorat si celealte burse asiatice si pe cea de la Sydney. Hong Kong, de exemplu, a crescut cu 3,6%.
Cum a evoluat Bursa din Bucuresti
Evident ca a fost antrenata in siajul burselor europene si a crescut, dar la fel ca si marti, a crescut la jumatata fata de Europa Occidentala.
La inchiderea tranzactiilor indicele BET crescuse cu 1,23%.
Asa cum ne-am obisnuit, cand marile burse europene scad, scade si Bucurestiul dar in procent mai mare, iar cand marile burse europene cresc, creste si Bucurestiul, dar in procent mai mic.
Probabil ca plusul de optimism de pe pietele financiare se datoreaza si cifrelor anuntate astazi conform carora economia americana a crescut in al doilea trimestru cu 3,7%, in ritm anualizat.
Asta nu insemna ca vestile din China nu continua sa produca neliniste.
Spuneam marti ca importurile Chinei s-au redus cu 8%.
Recenta scadere a ratei de schimb a yuanului in comparatie cu dolarul si cu euro a fost decisa de guvernul de la Beijing cu scopul de a stimula exporturile, dar asta insemna ca importurile, chair si reduse cantitativ, au devenit mai scumpe.
Singura consolare este ca exista si o parte buna a acestei situatii.
Partea buna a unei situatii proaste
Este scaderea pretului international al materiilor prime si petrolului. Daca cel mai mare importator mondial de metale si de petrol are crestere mai mica, scad preturile de tranzactionare la metale si la petrol.
Preturile mai mici ajuta tarile care isi aduc din strainatate materii prime si energie. De exemplu Romania.
O analiza din Ziarul Financiar arata ca tara noastra a importat anul trecut petrol in valoare de 3 miliarde 500 de milioane de euro.
Daca pretul petrolului a scazut la jumatate fata de anul trecut, si se pare ca se va mentine la acest nivel scazut, vom plati de doua ori mai putini bani pe importurile de petrol.
In plus, scade si pretul la pompa al benzinei si motorinei. Conform site-ului gazonline.ro astazi in tara cel mai mic pret al motorinei era de 4 lei si 84 de bani pe litru, iar la benzina era de 5 lei si 4 bani pe litru. In Bucuresti cel mai mic pret al benzinei era astazi de 5 lei si 14 bani, iar motorina coborase la 5 lei si 12 bani.
Tot Ziarul Financiar estimeaza ca din scaderea pretului la combustibili firmele si populatia vor cheltui cu 1 miliard de euro mai putin in acest an, bani care se vor putea duce in investitii.