Ne ferim de imigranti, dar avem nevoie de ei
Articol de , 28 august 2015, 18:36
Spre deosebire de tarile vecine România este relativ linistita, pentru nu resimte, cel putin pana acum, o presiune migraționistă crescută. Asta a declarat, ieri, vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de interne, după sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
Cu toate acestea, Comitetul a decis sa intareasca masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita “riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrationist”.
Ce capacitate de primire a imigrantilor are Romania
Ministrului de interne a afirmat ca Romania are şase centre regionale de cazare pentru solicitanţii de azil, cu o capacitate totala de aproximativ 1.500 de locuri. Rata de ocupare a acestor centre este in prezent de aproximativ 20%.
Conform site-ului Euractiv.ro, care citeaza datele de la Bruxelles, in primul trimestru din acest an au fost depuse numai 335 de cereri de azil in Romania, in timp ce in Germania s-au depus 73.000 de cereri de azil, iar in Ungaria s-au depus putin sub 33 de mii de cereri de azil.
Nici in anii trecuti tara noastra nu a fost asaltata de doritorii de azil.
Dupa datele Eurostat, in 2014 Romania a acordat protectie pentru 775 de cetateni din tari terte, dintre care mai putin de 400 au primit statutul de refugiat. In 2013 s-au depus 1500 de cereri de azil in Romania, iar in 2012 s-au depus 2500 de cereri de azil.
De ce exista atat de putini doritori sa ceara azil la noi
Pentru ca nu suntem in Spatiul Shenghen si nu suntem printre tarile bogate din Uniunea Europeana.
Cei 33 de mii de imigranti care au depus in primul trimestru cereri de azil in Ungaria nu au facut-o pentru ca vor sa devina cetateni maghiari, ci pentru ca Ungaria este in Spatiul Schengen asa ca vor putea sa se indrepte ulterior catre tarile bogate din UE
Din aceasta cauza noi suntem la coada clasamentului si ca numar de refugiati care cer azil, raportat la milionul de locuitori.
Conform cifrelor de la Bruxelles, in primul trimestru din acest an in Germania erau 905 refugiati care cereau azil la milionul de locuitori, in Ungaria erau 3300 de refugiati, in Italia erau 251 de refugiati, in timp ce in Romania erau doar 17 refugiati care cerau azil, la milionul de locuitori.
Si noi, si restul europenilor, vrem sa ne aparam de imigranti desi avem nevoie de ei.
De ce au europenii nevoie de refugiati
Un studiu al Institutului Bertelsmann publicat pe 27 martie spune ca din cauza sporului natural negativ, Germania ar avea nevoie anual de circa 500.000 de imigranti din tarile non UE, de-acum si pana in 2050, ca sa-si mentina nivelul actual al fortei de munca. Si in Germania generatia “baby-boom” adica cei nascuti in aniil 50-60 ai secolului trecut, a iesit, sau este pe cale, sa iasa la pensie si exista deficit de forta de munca.
Presa franceza a publicat o analiza care remarca faptul ca Germania are un somaj de numai 4,7%, ceea ce inseamna ca exista competitie foarte redusa pentru ocuparea anumitor locuri de munca. Analiza presei franceze se refera si la Cehia, care are un somaj de 4,9%
Din cauza somajului redus si angajatorii germani si cei din Cehia au mare nevoie de salariati, pe care insa nu-i mai gaseasc la ei in tara. Din lipsa de salariati productia nu poate creste, asa ca nivelul scazul al somajului blocheza cresterea economica.
Conform presei franceze, patronii germani recunosc deschis acest lucru si au cerut autoritatior sa fie organizate urgent cursuri de limba germana pentru imigranti si sa fie simplificate formalitatile de angajare a lor.
Nici noi nu suntem departe de aceasta situatie.
Situatia din Romania
Astazi, Institutul National de Statistica a anuntat ceea ce stiam cu totii si anume ca populatia Romaniei scade si scade in primul rand populatia tanara.
Conform INS, la 1 ianurie anul acesta populatia rezidenta a Romaniei a fost de 19 milioane 861 mii persoane, în scădere cu peste 85 mii de persoane față de 1 ianuarie 2014.
Cauza principală a scăderii este sporul natural negativ, adica diferenta dintre numarul de decese si cel al nou nascutilor, diferenta care s-a ridicat la circa 70.000 de persoane intr-un an.
Tot din datele INS rezulta ca fenomenul s-a amplificat in primul semestru din 2015, asa ca de la 1 ianuarie 2014 si pana in prezent Romania a pierdut aproape 7000 de locuitori pe luna, in fiecare luna.
Scaderea este in randul tinerilor: ecartul dintre populația vârstnică, de 65 ani şi peste, şi populația tânără, cu varsta intre 0 si 14 ani, este in prezent de peste 300 mii persoane. La 1 ianuarie 2015 in Romania erau 3 milioane 376 mii de persoane varstice față de 3 milioane 72 mii de persoane tinere.
Ca urmare, indicele de dependență demografică, adica numarul de persoane tinere si varstnice raportat la 100 de persoane adulte, capabile de munca, a crescut de la 47,1 cat era la 1 ianuarie 2014, la 48,1 cat era la inceputul acestui an.
Problemele angajatorilor romani
Somajul in Romania era, in luna iulie, de 4,99% dupa cifrele ANOFM.
Somajul la noi este practic identic cu cel din Cehia, iar problemele sunt asemanatoare.
Locuri de munca exista, dar cifrele ANOFM arata ca cele mai multe posturi neocupate erau tocmai in localitatile si in judetele in care somajul este cel mai mic: Bucuresti, Cluj, Arad sau Prahova.
In schimb, cele mai putine locuri de munca neocupate erau tocmai in judetele in care somajul este cel mai ridicat: Bacau, Mehedinti, Suceava, Teleorman sau Ialomita.
Chiar daca nu a provocat mare valva, a aparut in presa exemplul companiilor din Timisoara care isi completeaza deficitul de salariati lucrand cu detinuti, pentru ca judetul Timis are un somaj de numai 1,4%.
Deci iata ca si in Romania somajul prea mic blocheaza cresterea economica.
Patronatul roman este mai putin obisnuit sa iasa in public cu declaratii decat este patronatul german, dar cu siguranta avem si noi nevoie de muncitori imigranti.
Este de domeniul public faptul ca am avut si avem in tara muncitori asiatici.
Pentru ca suntem in Bucuresti, vedem in fiecare zi bonele filipineze plimband copiii in Herastrau.
Ca autoritatile noastre nu recunosc oficial acest lucru, este normal.
Nici Angela Merkel, cand ia apararea imigrantilor, spune in niciun moment ca actioneaza in interesul economiei germane, spune ca actioneaza din principii umanitare.