Ti-e dor sa citesti o carte buna? Afla recomandarea de week-end!
Articol de Vicentiu Andrei, 29 august 2015, 09:38
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita, mai ales daca vă place să vă plimbati prin Bucuresti, este „Măcelărirea Bucureştenilor in vremea lui Chehaia Bei si alte minunate povestiri din Bucurestiul de la inceputul secolului al 19-lea”, scrisa de Domenico Casselli şi apărută la editura Vremea.
De fapt, acest volum cuprinde articolele pe care autorul le-a scris in „Gazeta Municipală”.
Dar cine este Caselli si cum a ajuns el să scrie tocmai într-un ziar românesc?
Dacă aruncăm o privire în istoria jurnalismului românesc, vom vedea că Domenico Casselli a fost un cunoscut ziarist, publicist şi scriitor născut în România.
Vede lumina zilei in octombrie 1875 într-o familie modestă de constructori de origine italiană.
Mare iubitor al Bucureştiului, el s-a alecat asupra istoriei marelui oraş, căutând febril prin arhive şi extrăgând de acolo nenumărate detalii pitoreşti şi întâmplări uitate care întregesc imaginea acestei capitale europene atât de greu încercate de istorie.
În cartea despre care vă povestesc sunt cuprinse articolele pe care Casselli le-a scris între anii 1936 si 1937, in rubrica „Cum erau odinioară Bucureştii” din „Gazeta Municipală”, ilustrând, mai ales momentul 1821, unul dintre cele mai sângeroase din existenţa multiseculară a oraşului dar, mai sunt şi alte detalii ale istoriei bucureştene, pe care le putem afla de la Casselli, precum povestea mahalalei Boteanu, care şi-a luat numele după cel al boierului Nedelco Boteanu, detalii despre teatrul Domniţei Ralu, Curtea de pe Calea Mogoşoaiei, când şi cine a sădit viile ce înconjurau Bucureştiul aceslor vremuri ori bătălia din jurul bisericii Olteni.
Apar şi figuri interesante care au avut un rol în istoria oraşului precum figura pitorească a lui Bimbaşa Sava a cărui lux a fost „nemurit” de bucureşteni într-o expresie admirativă „trăieşte ca Bimbaşa Sava”.
Mai apar în articolele lui Casselli şi alte portrete de oameni, de străzi, de cartiere, de străinii care au trecut prin Bucureşti.
Toate acestea fac din cartea lui Domenico Casselli „Măcelărirea Bucureştenilor in vremea lui Chehaia Bei si alte minunate povestiri din Bucurestiul de la inceputul secolului al 19-lea”, o carte pe care nu o veti mai lăsa din mână până când nu veţi întoarce şi ultima pagină.