Festivalul Enescu 2015 transformă Bucureștiul într-o capitală a muzicii
Articol de Stefania Grigore, 31 august 2015, 09:30
Festivalul International George Enescu aflat la cea de a 22-a ediție care se desfasoara între 30 august și 20 septembrie in Bucuresti și în alte orașe din țară, are loc la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor și la 60 de ani de la moartea sa. In Festival publicul va avea ocazia să asculte 22 de lucrări din creatia enesciană în interpertarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.
Sunt prezente la București patru dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial din acest moment, potrivit publicației britanice Gramophone: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena si London Symphony Orchestra, aceasta din urmă urmând să evolueze cunoscutului dirijor român Ion Marin și cu participarea fraților Renaud Capucon la vioară si Gautir Capucon la violoncel.
Dacă este să privim în cifre participarea la festival este una de anvergură: vor fi prezenți 2500 de artiști străini si 500 de artiști români și vor avea loc peste 70 de concerte în săli precum și în aer liber, pe lângă multe alte evenimente care vor avea loc pe parcursul celor 22 de zile.
O premieră absolută la editia din acest an a Festivalului International George Enescu este prezența după 15 ani de discuții a Orchestrei Filarmonicii din Berlin care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015 sub bagheta legendarului dirijor, Sir Simon Rattle. De asemenea, San Francisco Symphony o orchestră americană de prestigiu, distinsă și ea cu un Pulitzer Prize for Music, va fi prezentă și ea în festival.
O prezență strălucitoare în Festival este cea a lui Anne-Sophie Mutter, cea mnai bine cotată violonistă la nivel mondial.
Publicul se va putea bucura însă și de reveniri ale unor orchestre de prestigiu cum este Israel Philarmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Zubin Metha dar si a unor artisti precum Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang, Maria Joao Pires.
Edița 2015 îi include și pe unii dintre cei mai importanți artiști români ai momentului Orchestra Națională de Tineret, Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu; Orchestra Natională Radio și Corul academic Radio care interpretează Simfonia nr 8 de Mahler; dirijorul Tiberiu Soare care va dirija un concert de muzică contemporană românescă, dirijorul Cristian Mandeal care ca dirija un concert cu Monte Carlo Philarmonic; violonistul Alexandru Tomescu, care av urca pe scenă împreună cu Royal Liverpool Symphony Orchesrtra; dirijorul Mădalin Voicu
Printe cele 22 de lucrări asle compozitorului George Enescu care vor fi interrpretate în Festival se numără Simpfonia a 3-a, în viziunea dirijorului Vasily Petrenko, cu Royal Liverpool Orchestra pe data de 18 septembrie, la Sala Palatului, ”Balada pentru vioară și orchestră cu violonistul David Garett, ”Șapte lieduri de Clement Marot, în interpretarea sopranei Vaklentina Naforniță, ”Voix de la nature”, interopretată de San Francisco Symphony
Așadar ne așteaptă 22 de zile de magie!
Autor: Cristina Toma