Ce se va întâmpla cu bucureştenii la iarnă?
Articol de Sabina Lapadatescu, 1 septembrie 2015, 11:42
Bucureştenii nu vor suferi, la iarnă, de lipsa căldurii, cel puţin aşa promite primarul general, Sorin Oprescu.
Edilul Capitalei a menţionat că deşi gigacaloria s-a scumpit, Primăria încearcă să subvenţioneze în continuuare costul acesteia.
Declarţia este consemnată de reporterul Bucureşti FM, Radu Şofran.
Totodată, potrivit Agerpres, primarul general, Sorin oprescu, a avertizat public ca RADET ar putea intra în faliment dacă nu îşi achită datoria.
„În momentul acesta, Ministerul Energiei este calat pe ideea falimentului RADET. Falimentul RADET-ului poate să dureze și doi ani. Toată lumea mă împinge către niște soluții aberante care nu au decât un singur rezultat — să rămân cauționat de către Ministerul Energiei, de către ELCEN, să rămânem cu datoria aberantă și să nu putem executa nicio reparație, să nu putem face nimic”, a afirmat Oprescu.
Săptămâna trecută, vicepreședintele RADET, Gabriel Dumitrașcu, a declarat că sistemul de termoficare are o mare uzură și prezintă probleme de funcționare, situație agravată de datoriile mari către furnizorii de gaze.
„Lipsa de fonduri, mai ales pentru investiții care să vizeze reabilitarea rețelelor termice de transport pune în pericol continuitatea furnizării agentului termic în această iarnă în anumite cartiere din București, mai ales zona de est a capitalei este real expusă acestui risc. Dar sunt și zone centrale, unde rețelele au mai mult de 50 de ani. La iarnă, pe aceste zone RADET-ul nu poate garanta o continuitate a furnizării agentului termic. Am solicitat de câteva luni Primãriei Capitalei o alocare substanțială de fonduri pentru a face intervențiile necesare continuității serviciului în această iarnă, dar pe termen lung este nevoie de un program masiv de investiții, mai ales în rețeaua termică primară. Este vorba de mii de kilometri de rețea care trebuie înlocuită. Schimbãrile nu se pot face într-o lună, sau într-o vară, sau într-o toamnă. Sunt lucrări care necesită programe multianuale, probabil trei – patru ani pentru a avea o reăea termică primară funcțională la parametrii normali.”