Festivalul ”George Enescu”, un eveniment inspirațional
Articol de Sabina Lapadatescu, 4 septembrie 2015, 12:18
Programul Festivalului Internațional ”George Enescu” pregătit astăzi pentru iubitorii muzicii clasice este unul bogat și variat. Acesta începe de la ora 14:00 cu lansarea cărţii „Festivalul George Enescu în era Holender”. Apărută la Editura Operei Naționale Bucureşti, cartea reuneşte texte semnate de Ioan Holender, Livius Ciocârlie, Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Ioana Marghita şi Sever Voinescu şi aduce în prim-plan momente din istoria, mai mult sau maipuțin recentă, a Festivalului George Enescu, prezentate cititorilor din perspective diferite de către cei şase autori, dar şi legătura dintre personalitatea lui Ioan Holender şi cel mai prestigos eveniment cultural al României. La evenimentul de lansare vor participa alături de autori şi reprezentanți ai Editurii Operei Naționale Bucureşti şi personalități din lumea culturală bucureşteană.
De la ora 16:00, la Sala Mică a Palatului ansamblul „Trio Contraste” format din Bogdan Stefănescu (flaut), Sorin Petrescu (pian) şi Doru Roman (percuţie) vor prezenta în concert lucrări ale compozitorilor contemporani. Intrarea este liberă.
De la ora 16:30, în cadrul programului „Recitaluri şi concerte camerale” la Ateneul Roman veți putea asculta recitalul pianistului Fazil Say. În program sunt incluse piese de Chopin, Debussy şi Beethoven.
De la ora 19:30 la Sala Mare a Palatului, în ciclul Mari Orcestre ale Lumii, în această seară are loc un concert susţinut de Staatskapelle Dresden sub bagheta dirijorului Christian Thielemann. În program se află Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste op. 33 în Mi Major de George Enescu, Concertul nr.3 pentru pian şi orchestră în do minor op. 37 de Lufwig van Beethoven, cu Yefim Bornfman la pian. Acesta este considerat unul dintre cei mai virtuoşi pianişti ai zilelor noastre. Tehnica sa impunătoare şi talentul liric excepţional i-au adus apreciere critică şi entuziam din partea publicului din lumea întreagă, fie pentru recitalurile solo, fie pentru concertele orchestrale ori pentru catalogul înregistrărilor.
Concertul se va încheia cu Simfonia nr 6 în La Major de Anton Bruckner.
De la ora 22:30, în seria „Concertele de la miezul nopții” la Ateneul Român puteți asculta Oratoriul „Paulus” de Felix Mendelssohn – Bartholdy în interpretarea ansamblului „King’s Consort” sub bagheta dirijorului Robert King.
Solişti: Carolin Sampson – soprană, Hilary Summers – alto, James Gilchrist – tenor, David Wilson – Johnson – bas – baritos.
Cei care iubesc muzică dar nu au mai gasit bilete pot urmări concertele de la Sala Palatului și Ateneul Român în transmisie live la Cinema&More de la Baneasa Shopping Center.
Festivalul Internațional George Enescu se pare că îi inspiră si pe maeştrii bucatari. Astfel, într-o serie de restaurante din București – partenere ale Festivalului International George Enescu, au apărut preparate cu nume precum Piano Burger, Sonata în Ton major, Strawberry Impromptu și Gingerina Allegro, Quiche Cantabile și Salata Suite chatelaine, Mango Viollin, Mellon Quartet, Rapsodie cu fructe de vară și ciocolată. Acestea sunt numai câteva din preparatele speciale pe care le-au pregătit localurile partenere din Bucureștiul Creativ pentru tine în perioada Festivalului Enescu! În perioada 28 august – 20 septembrie 2015, localurile partenere din Bucureștiul Creativ te așteaptă cu meniuri realizate… pe note muzicale.