Festivalul International George Enescu, o alegere de week-end pentru cei mari si cei mici
Articol de Stefania Grigore, 5 septembrie 2015, 11:08
Astăzi in cadrul Festivalului International George Enescu melomanii sunt așteptați la concerte care mai de care mai interesante și mai îmbietoare atât prin piesele muzicale anunțate cât și prin ansamblurile și interpreții care vor urca pe scenă.
De la ora 11.00, in cadrul programului ”Repere ale muzicii contemporane românești” la Sala Mică a Palatului are loc concertul ansamblului Profil sub bagheta lui Tiberiu Soare.
Veți avea ocazia să ascultați lucrări ale compozitorilor români contemporani unele chiar in premieră.
De la ora 16.30 sub cupola Ateneului Român in cadrul programului Recitaluri și Concerte Camerale, puteți asculta un concert susținut de pianistul Murray Perahia. In program lucrări de Haydn, Brahms si Beethoven.
De la ora 19,30 la sala Mare a Palatului, puteti asculta un concert susținut de Staatkapelle Dresden sub bagheta dirijorului Christian Thielemann, solistă Anja Harteros. In program lucrări de Richard Strauss.
Tot in cadrul Festivalului Internațional George Enescu, de la ora 20,00 pe scena Teatrului Mic puteti vedea ”Un minut de dans sau UF”, un spectacol de Gigi Caciuleanu cu Paul Ilea, Irina Stefan, Gigi Căciuleanu și Răzvan Stoian.
Însă ”Un minut de dans sau UF” este mai mult decât un simplu spectacol de dans pentru că
Acum exact 50 (cincizeci) de ani, Gigi Căciuleanu a debutat ca dansator pe scena Teatrului Mic în coregrafia lui Miriam Răducanu. Gigi sărbătoreşte 50 de ani de scenă, revenind la Teatrul Mic ca interpret cu noua sa creaţie coregrafică “UN MINUT DE DANS sau UF !!!” Un spectacol pe care şi l-a dorit în tradiţia “Nocturnelor 9 ½” realizate de “Măiastra” Miriam Raducanu căreia îi dedică acest spectacol.
Nici numele nu este ales întâmplător pentru că “montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală.
Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, vor trebui să “facă faţă”, să se adapteze în “stare de urgenţă”, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînteles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală.
În concluzie la fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva.
De la ora 22.30 la Ateneul Român, în cadrul programului Concertele de la Miezul Nopții, concertul din această seară, susținut de orchestra si corul King’s Consort sub bagheta dirijorului Robert King este dedicat în întregime Sfintei Cecilia, ocrotitoarea muzicienilor in Biserica Catolica si in Biserica Anglicană. Astfel, au fost alese pentru această seară lucrări ale unor compozitori diferiti dar care toate sunt dedicate Sfintei Cecilia după cum urmează:
Ode to St.Cecilia „Welcome to all the pleasure” scrisă în 1683 de Henry Purcell, Ode to St.Cecilia „From Harmony” scrisă de Georg Friedrich Haendel in 1739 și Hymn to Sainte Cecilia, scrisă de Benjamin Britten in 1942.
Cei care iubesc muzica dar nu au mai apucat să își cumpere bilete la Festival pot urmări transmisia live a concertelor la Cinema&More de la Băneasa Shopping Center.
De asemenea in week-end nu ezitati să o porniti pe urmele lui George Enescu prin București pe jos sau pe bicicletă în Turul Enescu, tur gratuit si organizat de Asociația Coultur. Punctul de întâlnire este pentru turul pietonal in fata Ateneului Român la ora 10,30 si pentru turul pe biciclete la ora 10,30, în fața Centrului de închirieri biciclete l’Velo de la Arcul de Triumf.