Recomandarea de weekend: citeste cartea „Patima si desfatare”
Articol de Stefania Grigore, 5 septembrie 2015, 09:10
O carte pe care nu ar trebui să o lăsati necitită in această toamnă este „Patima si desfatare”- despre lucrurile mărunte ale vietii in societatea românească 1750-1860, scrisă de Constanţa Vintilă Ghiţulescu şi apărută la editura Humanitas.
In cartea Constantei Vintilă-Ghiţulescu vom afla o istorie despre care nu am invătat prea multe, o istorie a lucrurilor mărunte, revelată de lectura caleidoscopică a documentelor din arhivele secolelor al 18-a si al 19-lea.
Chiar de la prima pagină a cărtii cititorul va afla amănunte ale vietii de zi cu zi la care nici nu s-ar fi gândit iar pentru a le intelege sa faca uz atât de cunoştiintele pe care le-a căpătat de-a lungul vietii cu ajutorul simturilor cât si la imaginaţie reconstituind parcă el însuşi trecutul: De pildă mirosurile care ieseau din simigerii, din pitării şi din cuhniile caselor boiereşti. Gustul pe care il aveau mâncările, aromele condimentelor, culorile zaharicalelor.
Este descrisă textura mătăsurilor din care se croiau veșmintele orientale dar si larma și muzica din bâlciuri și iarmaroace. Aflăm detalii despre cum se pregăteau și cum se desfăşurau ziafeturile boierilor și petrecerile norodului. Atmosfera din cârciumi. Liniștea după-amiezilor petrecute de boieri pe sofale, într-o stare de dulce trândăveală. Insa nu sunt uitate nici aspectele mai putin placute ale orașului acelor vremuri precum duhorile și mizeria de pe ulițele târgurilor și ale capitalei: câinii, roiurile de muște si necurățenia din spitale dar și râvna autorităților de a pune în bună rânduială in toate acestea.
Sunt descrise, de asemenea si unele lucruri inspăimântătoare precum peisajul înspăimântător al orașelor în care bântuie când holera, când ciuma, vracii, „doftoroaiele“ și medicii. Și încă multe alte tablouri și senzații care, recuperate din mii de pagini de manuscrise vechi, alcătuiesc o pasionantă istorie a vieții cotidiene românești.
Sunt multe de invățat despre oamenii care au trăit in acele vremuri si care ar putea fi stră-străbunicii noștri dar sunt și multe de invățat de la ei.
Insă indiferent ce veti învăţa mai întâi din carte vă mai spun doar că nu o veti lăsa din mână până când nu veţi intoarce si ultima pagină.
Autor: Cristina Toma