Occidentalii (intre)deschid usa pentru refugiati
Articol de , 7 septembrie 2015, 21:16 / actualizat: 9 septembrie 2015, 11:46
Pe insula Lesbos se afla in prezent intre 15 si 17.000 de refugiati, iar situatia « este pe punctul de a exploda », a avertizat astazi ministrul grec pentru politia de imigratie, Iannis Muzalas, citat de AFP.
Lesbos are 85.000 de locuitori, iar tensiunile sporesc intre autohtoni si imigranti. Ieri doi adolescenti locali au fost arestati dupa ce au aruncat cockail-uri Molotov asupra unor familii siriene care dormeau un parc si tot ieri politia a fost nevoita sa foloseasca lovituri de baston pentru a calma confruntarile dintre refugiatii sirieni, ale caror cereri de azil sunt tratate cu prioritate, si cei afgani, adauga AFP.
Fluxul de imigranti nu se opreste : de vineri si pana duminica doar in Lesbos au mai sosit inca 2600 de persoane salvate de pe mare de garda de coasta greceasca.
Tot astazi, premierul britanic David Cameron a anuntat in Camera Comunelor, la deschiderea sesiunii de toamna a Parlamentului Britanic, ca Marea Britanie este pregatita sa primeasca pana la 20.000 de refugiati sirieni in viitorii cinci ani.
Cameron a fost viu criticat, inclusiv la Londra, din cauza ca a refuzat pana acum sa discute problema refugiatilor, dar publicarea fotografiei cu copilul sirian gasit inecat pe o plaja din Turcia a provocat o asemenea emotie incat l-a obligat pe seful guvernului britanic sa-si tempereze mult atitudinea.
Guvernul din Quebec, provincie francofona din Estul Canadei, a anuntat, la randul sau, ca va primi 3650 de refugiati pana la sfarsitul anului.
Ministra imigratiei din Quebec, Kathleen Weil, a cerut ajutorul guvernului federal canadian pentru facilitarea demersurilor administrative.
Ciprul s-a declarat la randul sau dispus sa primeasca 300 de refugiati, dar ministrul cipriot de interne a precizat ca prefera ca acestia sa fie crestini ortodocsi pentru a se putea integra mai usor intre cei 850.000 de locuitori ai partii grecesti a insulei.
In Siria exista o numeroasa comunitate crestina, inclusiv ortodoxa.
Ciprul, desi este tara UE cea mai apropiata geografic de Siria, a fost pana acum evitata de fluxul masiv de refugiati.
In Franta, primarii a doua orase au propus sa primeasca in localitatile lor imigranti. Primarul din Roanne (centrul Frantei) a anuntat ca localitatea pe care o conduce ar putea primi zece familii « dar cu conditia sa fie refugiati crestini » ca o garantie « ca nu sunt teroristi ».
La randul sau, primarul din Belfort (estul Frantei) a afirmat ca se gandeste sa primeasca « familii de crestini sirieni si crestini din Irak ».
Ministrul bugetului din Spania, Cristobal Montoro, a declarat la un post de radio ca tara sa se va achita de raspunderile care ii revin si are capacitatea de a primi mai multi refugiati.
« Spania are mijloacele necesare pentru a face fata situatiei » a afirmat ministrul, dar nu a precizat ce numar de imigranti este dispus Madridul sa accepte.
Conform AFP, miercuri Comisia Europeana va cere oficial tarilor comunitare sa accepte repartizarea de urgenta a inca 120.000 de refugiati, in afara de cei 40.000 a caror repartizare a fost decisa in luna iunie.
Statele care ar urma sa primeasca cei mai multi imigranti sunt Germania, care ar urma sa primeasca 26,2%, Franta 20% si Spania 12,4%.
Conform Instititului National spaniol de Statistica (INE) citat de AFP, in Spania traiesc in prezent 4,6 milioane de straini, adica o zecime din populatia totala a tarii.