Ascultă Radio București FM Live

Ce se intampla cu asiguratii ASTRA?

Articol de , 11 septembrie 2015, 18:25

Veste prosta pentru cei care detin polite de asigurare la compania Astra si in special pentru soferii care au polite RCA si CASCO: Dan Adamescu, proprietarul companiei, a depus, la inceputul acestei  saptamani, la Curtea de Apel Bucuresti, o contestatie prin care solicita anularea deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a declara falimentul ASTRA Asigurari.

Contestatia poate amana cu multe luni rezolvarea situatiei asiguratilor.

ASF are autoritatea sa hotarasca daca o companie de asigurari este viabila, sau nu, si, in cazul in care constata ca nu mai este viabila are autoritatea sa decida falimentul acelei companii.

Dar decizia trebuie confirmata de tribunal, iar la tribunal are dreptul sa depuna contestatie proprietarul companiei ceea ce s-a si intamplat.

De ce este blocata situatia asiguratilor?

Pentru ca in prezent  Astra  are acumulate intarzieri atat de mari in plata despagubilor auto incat foarte multe service-uri  refuza sa mai faca orice reparatie care este acoperita printr-o polita ASTRA, fie ea RCA sau CASCO.

Si sunt peste 840.000 de polite RCA incheiate la ASTRA, din care 690.000 sunt detinute de persoane fizice.

ASF sustine ce mai exista si 46.000 de polite CASCO incheiate la ASTRA.

Asiguratii nu au alternativa

Nu in  acest moment.

Teoretic, pana cand tribunalul accepta, daca accepta, falimentul decis de ASF, Astra trebuie sa continua sa plateasca despagubirile conform politelor prezentate de asigurati service-urile auto. Vorbim de despagubirile auto pentru ca aceste polite cunt cele mai numeroase, dar ASTRA are incheiate si polite de asigurare impotriva dezastrelor.

Dupa ce tribunalul accepta falimentul, ceea ce foarte probabil ca se va intampla, din acel moment, dar numai dupa cel moment, plata despagubirilor revine in sarcina Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) care se pare ca are destui bani ca sa acopere toate sumele asigurate.

Chiar si inainte ca Adamescu sa depuna contestatia se estima ca o sentinta judecatoreasca nu va veni mai devreme de sfarsitul acestei luni, acum cu siguranta termenul va fi intarziat si mai mult.

Falimentul ASTRA nu rezolva imediat situatia

Mai intai va trebui ca ASTRA sa trimita catre Fondul de Garantare evidentele complete ale dosarelor de dauna si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare, pentru a se putea intocmi si publica lista potentialilor creditori in asigurari (asiguratii, beneficiarii asigurarilor, persoanele pagubite).

De-abia dupa ce va exista o evidenta finala si clara va incepe Fondul sa plateasca despagubirile conform politelor existente. Asta poate sa mai dureze cateva luni, pentru ca datele trimise de ASTRA trebuie, evident, verificate de FGA.

In prezent ASTRA ar trebui sa  continue sa plateasca despagubirile conform politelor care sunt prezentate, dar, desi presedintele ASF, Misu Negritoriu, sustine ca ASTRA nu este pe zero, deci poate fasca platile curente, se pare ca in realitate compania  nu mai are bani.

Apoi, nici nu mai are cine sa primeasca cererile de despagubire de la soferi pagubiti pentru ca toate centrele de evaluare a daunelor pentru ASTRA au fost inchise.

In plus, tot ASF a anuntat ca in primul semestru din acest an, deci cu doua luni inaite de declararea falimentului, ASTRA  era deja asiguratorul cu cele mai multe reclamatii din Romania din cauza intarzierilor la plata despagubirilor.

Ce trebuie sa faca cei care ar trebui sa primeasca despagubiri pe baza unei polite ASTRA

Persoanele care au avut daune deja aprobate de Astra, dar neplatite, ca si persoanele care aveau dosare de dauna in curs de instrumentare in momentu declaratii falimentului trebuie sa depuna o noua cerere de la plata la FGA.

Cererea trebuie depusa pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment.  Deoarece instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat inca, clientii Astra vor primi despagubirile abia dupa ce hotararea judecatoreasca va ramane definitiva

Care ar fi pasii de facut:

Pagubitii trebuie sa intre pe site-ul asf-fga.ro de unde vor descarca o “Cerere de deschidere dosar de dauna”.

De asemenea daca au nelamuriri pot suna la numarul de telefon TEL VERDE, gratuit, 0800 825 627.

Acesta este primul pas, atat pentru cei care au o polita valabila si vor sa  denunte polita, cat si pentru cei care cer despagubiri .

In caz de accident mai trebuie sa completat constatul amiabil, sau sa pagubitul trebuie sa aiba procesul verbal de la politie.

Dupa ce a fost  descarcata de pe internet Cererea de deschidere dosar de dauna, trebuie completata manual si trimisa in original, in scrisoare recomandata, la sediul Fondului de Garantare a Asiguratilor, pe strada Popa Petre, numarul 24, Sector 2, Bucuresti. Eventual  cererea poate fi depusa si personal la sediul FGA.

Polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale) ramane, de asemenea, valabila in continuare.  In cazul celor care au incheiat aceasta polita la Astra, constatarea daunelor, instrumentarea dosarelor de dauna si plata despagubirilor sunt preluate de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).

Politele RCA au nu motive sa se scumpeasca

Falimentul ASTRA poate fi un pretext utilzat de asiguratori, dar nu este un motiv fundamentat pentru o scumpire.

Marti presedintele ASF,  MIsu Negritoiu, le-a spus parlamentarilor ca nu vede niciun motiv pentru ca unii asiguratori sa creasca pretul la politele RCA. El a precizat ca „Vom avea grija ca sa nu se speculeze aceasta situatie din motive subiective”.

Dar societatile de asigurari spun ca evolutia tarifelor RCA, unde ASTRA era unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, va depinde in cea mai mare masura de capacitatea Fondului de Garantare a Asiguratilor de a acoperi toate daunele ASTRA din fondurile disponibile

Daca fondurile disponibile deja nu vor fi suficente si va trebui ca ceilalti asiguratori sa-si majoreze contributiile la Fond, atunci evident ca aceasta majorare va fi compensata prin scumpirea politleior, sustin asiguratorii.

Dar presedintele ASF a insistat in fata parlamentarilor ca exista resurse suficiente pentru plata daunelor de la ASTRA Asigurari : „oamenii, sau service-urile nu trebuie sa isi faca griji cu privire la asta pentru ca bani sunt suficienti”.

Ce nu a spus Negritoriu este cand anume vor primi reparatorii banii si vor putea proprioetarii sa-si scoate masinile din service.

In schimb, Negritoriu sustine ca, pentru a urgenta rezolvarea problemei, ASF a inceput deja sa preia dosarele de la ASTRA, a inceput sa angajeze evaluatori de daune si sa-si organizeze retea de evaluatori in toata tara.

Ramana intrebarea cum a putut ASF sa fata toti acesti pasi desi justitia nu a dat inca un verdict definitiv de faliment.

Cum se poate renunta la o polita ASTRA 

Hotnews il citeaza pe Calin Rangu, directorul Directiei de Protectia Consumatorilor din Cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care e explicat ca denuntarea unei polite este posibila, dar nu este simplu si nu este posibil in acest moment.

In primul rand Astra este obligata sa anunte asiguratii ca au posibilitatea de a denunta contractele.  Este un pas obligatoriu pentru ca, din cate a spus Rangu, in legislatia actuala nu exista prevederi pentru rezilierea unilaterala a RCA de catre asigurat.

Pana cand Astra si lichidatorul care va fi stabilit prin instanta, vor face anunturi oficiale referitor la rezilierea politelor, situatia ramane neschimbata. Politele raman valabile si eventualele despagubiri vor fi platite de catre FGA.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson