UEFA va testa antidoping toţi jucătorii care urmează să participe la EURO 2016
Articol de Stefania Grigore, 11 septembrie 2015, 14:03
UEFA va introduce paşaportul biologic steroidian în competiţiile sale şi va lansa un program specific, care va debuta pe 1 ianuarie 2016, ‘pentru toţi jucătorii susceptibili de a fi selecţionaţi’ la EURO 2016, a anunţat vineri instanţa europeană a fotbalului.
Introducerea paşaportului biologic steroidian al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) va fi însoţită de ‘întărirea dispoziţiilor referitoare la transmiterea informaţiilor privind localizarea echipelor şi jucătorilor, conservarea eşantioanelor pe termen lung, pentru a se permite identificarea ulterioară a substanţelor interzise, precum şi continuarea programului său global de control antidoping (sânge şi urină) în competiţie şi în afara competiţiei’. se arată într-un comunicat.
UEFA pune accent, de asemenea, pe ‘schimbul de informaţii legate de profilurile biologice ale jucătorilor şi a celor care vizează identificarea cazurilor potenţiale de dopaj’, graţie ‘acordurilor de colaborare’ cu organizaţiile naţionale antidoping (ONAD) din ţările ale căror echipe participă la Liga Campionilor.
‘Până acum au fost semnate acorduri cu organizaţiile din Germania, Olanda, Spania, Belgia (regiunea flamandă), Regatul Unit, Suedia, Franţa şi Italia. Vor urma altele’, precizează UEFA.
Forul continental anunţă, totodată, că ‘toţi jucătorii susceptibili de a fi selecţionaţi în echipele participante la EURO 2016 vor fi supuşi controalelor începând de la 1 ianuarie 2016’, în cadrul unui programat coordonat între UEFA şi ONAD, în special cu Agenţia franceză de luptă împotriva dopajului (AFLD), în ţara organizatoare.
‘Echipele vor fi, de asemenea, controlate în timpul stagiilor de pregătire înaintea turneelor, precum şi după sosirea lor în Franţa’, adaugă forul continental.
În timpul EURO 2016 ‘vor fi efectuate controale aprofundate de sânge şi urină, la toate meciurile’, menţionează UEFA, subliniind că datorită creşterii numărului selecţionatelor participante la 24, ‘va fi cel mai vast program antidoping aplicat până acum la un Campionat European’.
‘Chiar dacă statisticile noastre privind cazurile de dopaj rămân scăzute printre jucătorii din competiţiile UEFA, trebuie să ne ferim de automulţumire’, a comentat Michel D’Hooghe, preşedintele Comisiei medicale a UEFA.