Lucruri pe care niciun adult care se respectă nu ar trebui să le facă pe Facebook
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 septembrie 2015, 13:37 / actualizat: 14 septembrie 2015, 15:46
Facebook este poate platforma socială care scoate la iveală părţile cele mai iritante ale oamenilor, care de multe ori tind să adopte un comportament plin de excese şi, hai să recunoaştem, stupiditate. Deşi cauzele acestui fenomen nu sunt clare în momentul de faţă, efectele pot fi contracarate, sau cel puţin ameliorate, prin cunoaşterea şi aplicarea unui set simplu de norme de conduită. Căci, ca în viaţa reală, pe Internet există un cod al bunelor maniere, pe care orice adult în adevăratul sens al cuvântului (cu facturi de plătit, cont pe LinkedIn şi cel puţin o carieră sau o relaţie eşuată) ar trebui să îl cunoască.
Distribuirea postărilor “lanţ”
Acest tip de conţinut există de când Internetul şi fiţi siguri că nu a devenit deloc mai “cool” sau mai puţin enervant. Este dubitabil că toate ghinioanele pe care le aveţi sau le-aţi avut până acum s-au datorat faptului că nu aţi dat mai departe acel e-mail sau nu aţi dat share acelei poze cu o pisicuţă adorabilă pe Facebook.
Postări obsesive despre bebeluşi, nunţi şi/ sau logodne
Desigur că Facebook este o platformă al cărui scop este împărtăşirea momentelor frumoase din viaţa noastră… iar prietenii tăi sunt primii care se bucură pentru reuşitele tale. Acestea fiind spuse, totul în viaţă trebuie făcut (sau împărtăşit) cu moderaţie. Lansând o avalanşă de poze şi statusuri despre succesele tale este modalitatea perfectă de a-ţi stresa prietenii.
Să te lauzi sau să distribui pozele de la beţie…
Cu toţii am avut momentele noastre în care am exagerat cu băutura la o petrecere sau la o ieşire în oraş cu prietenii şi nu este obligatoriu ca acestea să aibă loc doar când eşti tânăr. Distribuirea pe reţelele de socializare a dovezilor fotografice în acest sens, ca multe alte lucruri pe care le faceam în tinereţe, devine uşor jenantă după o anumită vârstă. Este ca şi cum ai urla în supermarket că nu îţi ia mama ciocolata pe care o vrei. Când esti copil este un comportament normal. Ca adult… nu prea este…
…. şi apoi să îti ceri scuze pentru ele a doua zi
În cazul în care, sub influenţa alcoolului, ai luat decizia mai puţin înţeleaptă de a împărtăşi acele poze cu cei dragi, nu înrăutăţi situaţia cerându-ţi scuze a doua zi astfel încât să fii sigur că şi cei care nu văzuseră ruşinoasa etalare o vor observa. Vei fi fericit să afli că domnul Zuckerberg a fost suficient de amabil încât să se gândească şi la acest scenariu şi ne-a pus la îndemână o soluţie simplă: DELETE.
Să trimiţi mai multe invitaţii la vernisajul/ spectacolul de improvizaţie/ concertul formaţiei tale
Să ne înţelegem: nu are nimeni nimic împotriva pasiunilor tale şi este minunat că ai asemenea aspiraţii artistice, dar realitatea crudă este că nimeni nu va face efortul de a traversa oraşul pentru a lua parte la un eveniment care, cel mai probabil, va fi mediocru. O invitaţie este suficientă. Opreşte-te acolo!
Să îţi transformi profilul într-un blog
Profilul tău de Facebook nu este blogul tău personal şi nici un jurnal. Nu intereseaza pe nimeni ce ai mâncat ieri la prânz, faptul că nu iţi mai vin bine blugii preferaţi şi în niciun caz nu avem nevoie de buletinul meteo. Ştim că plouă, că ninge sau că e soare pentru că, în mod absolut incredibil, ne putem uita pe geam! Fă-ţi un blog pe WordPress. Nu îl va citi nimeni, dar cel puţin îţi vei putea păstra demnitatea.
Să te împrieteneşti cu oameni pe care nu îi cunoşti
Haideţi să ne lămurim. Facebook-ul, cel putin cel pentru adulţi, nu este un mijloc de a cunoşte oameni noi. Este un mijloc facil de a ţine legătura cu toate cunoştinţele tale. Faptul că ai 2000 de prieteni nu este impresionant pentru restul lumii, iar pentru tine nu este deloc util. Imaginează-ţi cum ar fi să alergi după oameni pe care nu îi cunoşti pe stradă arătându-le poze cu tine şi cerându-le să facă acelaşi lucru. Cam ciudat, nu?
Să interacţionezi cu oameni cu care nu ar trebui să interacţionezi
Nu pare un lucru de o importanţă deosebită faptul că dai accept cererii de prietenie unei cunoştinţe vechi, cu care nu ai mai vorbit de ani de zile. Ar fi nepoliticos să nu o faci. Problema e că atunci când newsfeedul îţi este umplut de poze cu pisicuţe, iar la fiecare 5 minute te trezeşti cu câte un comentariu sau cu o postare pe timeline din partea acelei persoane, este un semn că a sosit momentul să îţi reevaluezi criteriile pe baza cărora accepţi prietenii. Puţină selectivitate o să te scape de multe dureri de cap pe viitor.
Să trimiţi un milion de invitaţii pentru Farmville
Nu! Nu vreau să mă joc pe o fermă imaginară. Nu vreau să fiu detectiv virtual. Şi în niciun caz nu vreau să sparg bomboanele şi ghindele la Candy Crush. Dacă voi avea vreodată dorinţa arzătoare de a participa în aceste activităţi, mă voi descurca şi fără invitaţiile tale. Just STOP!
Lauda în exces
Exces – deja cuvântul acesta ne spune tot. Sunt foarte drăguţe pozele tale de la sală şi chiar şi unele poze selfie-uri pot fi considerate simpatice. Însă la un bombardament cu o frecvenţă de 50 de poze pe minut, ochiul uman deja nu mai poate distinge între selfie-urile în care eşti machiată şi cele „naturale”. Toate par la fel, iar răbdarea noastră începe şi ea să dispară.
Falsa modestie
Te rog, mai spune-ne cât de dificil îţi este să te întorci la serviciul unde eşti plătit cu un salariu obscen, după un concediu de o lună în Maldive, înotând cu delfinii şi bronzându-te pe plaja hotelului de 5 stele la care ai stat. Şi crede-mă că te înţeleg când spui că vila ta de trei etaje, terasă şi piscină este prea mare şi că ţi-ai dori ceva mai modest şi mai simplu. Oare dacă ţi-aş propune un schimb cu apartamentul meu de 2 camere de lângă Piaţa Obor ţi-ar fi de ajutor?
Autor: Andreea Spanilly
Sursă: www.huffingtonpost.com