Vesti bune! Oamenii de stiinta spun ca nu trebuie sa ne facem patul…
Articol de Vicentiu Andrei, 16 septembrie 2015, 10:54
Inca de cand eram mici ni se spunea ca trebuie sa ne facem patul cand ne trezim.
Ca asa este civilizat si politicos…
Atunci cand aveam musafiri, prima atentionare din partea alor tai era „sa iti faci patul ca or sa vina oamenii aia si sa nu vada dezordine la noi ca nu e frumos”.
Ei bine, se pare ca acest obicei dauneaza sanatatii tale si a celor din jur.
Inca din 2005 cercetatorii sustin ca un pat aranjat este mediul ideal pentru ca acarienii care locuiesc in asternuturi sa se inmulteasca.
Cu toate ca nu ii putem vedea, acestia sunt peste tot – in materialele textile, pe mobila si, bineinteles, in patul in care dormiti.
Aceste creaturi microscopice pot cauza astm sau alergii in randul persoanelor predispuse la asemenea afectiuni.
Intr-un pat pot exista pana la 1,5 milioane de acarieni care se hranesc cu celulele moarte de piele pe care le lasam pe materialele textile.
Cu cat se hranesc mai mult, cu atat lasa in urma mai multe excremente, care, daca sunt inhalate pot cauza afectiuni grave.
Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Kingston, acarienii supravietuiesc asimiland apa din atmosfera prin glandele de pe corpurile lor.
Atunci cand patul este facut, se pastreaza umiditate intre straturile de asternut si cuvertura sau patura.
Cercetatorii recomanda sa lasati patul nefacut intreaga zi astfel incat acarienii sa fie expusi la aer si caldura, majoritatea acestora pierind pana seara.
Un alt sfat bun, daca vreti sa scapati de acesti musafiri nepoftiti, este sa va spalati asternuturile o data pe saptamana.
Temperaturile ridicate create de masina de spalat vor ucide acarienii si veti putea dormi linistiti, stiind ca aveti grija de sanatatea voastra.
Iata, asadar, dupa atata vreme in care am scuturat, asezat si aranjat colturile si cutele cearceafurilor in fiecare dimineata, stiinta vine de partea noastra si ne ajuta sa sfidam normele.
Truda aceasta zilnica ne este in sfarsit razbunata, iar acum putem sa ne tinem capul sus atunci cand suntem criticati si numiti „dezordonati”, spunand ca asa a recomandat medicul.
Autor: Andreea Spanily
Sursa: Bustle.com