Ascultă Radio București FM Live

Iohannis: Romania ar putea fi obligata sa primeasca mai multi imigranti

Articol de , 17 septembrie 2015, 18:31

Criza imigrantilor continua sa se agraveze, iar diviziunile dintre tarile europene privind politica de urmat se adancesc pe zi ce trece.

S-au construit sau incep sa se construiasca garduri la frontiere ca pe vremea razboiului rece, tarile Shenghen isi reintroduc controalele la granita, la cele mai inalte niveluri politice asistam la un duel al acuzatiilor si contra-acuzatiilor, un acord pare imposibil, dar imigrantii continua sa soseasca.

Numarul celor sositi in Grecia de la inceputul anului a depasit deja 230.000, iar Inaltul Comisaritat ONU pentru refugiati citat de Reuteres avanseaza deja cifra de 850.000 de persoane care vor traversa Marea Mediterana in acest an.

Reuniunea CSAT. Ce a spus presedintele Klaus Iohannis

Este interesant de urmarit cum se modifica pozitia Romaniei de la o zi la alta.

Pana ieri, inclusiv, toata lumea parea sa fie cantonata pe NU, adica nu primim in niciun chip mai mult de 1700 de imigranti si nimeni nu ne poate obliga sa acceptatm ce nu vream. A reafirmat-o si Gabriel Oprea ieri seara si se pare ca acesta va fi mandatul sau reuniunea ministrilor de interne comunitari, de saptamana viitoare.

Astazi insa, dupa reuniunea CSAT, seful statului, Klaus Iohannis, a avut o declaratie mult mai nuantata: „Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferi noi locuri.(….). Dacă se întâmplă, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. S-a vehiculat ideea, dar nu s-a luat o decizie, care probabil ar putea aduce la o soluţie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi”.

Iata ca Bucurestiul nu mai este chiar atat de sigur ca nu poate fi fortat sa faca ceea ce nu vrea.

Ne va forta, sau nu Bruxelles-ul sa acceptam mai multi imigranti?

Pana acum cateva zile declaratiile unor responsabili din tarile occidentale erau foarte dure: cotele sunt cote, iar tarile care nu le accepta trebuie sanctionate economic.

Dar astazi EurActiv.com citeaza responsabili din Comisia Europeana care, unii, sugereaza, iar altii spun clar, ca nu vor exista cote impuse.

In primul rand comisarul european pentru migratii au declarat ca „scopul nostru principal este sa pastram integriatea Europei” si in al doilea rand, inalti oficiali ai comisiei au declarat deschis pentru EurActiv ca „schema obigatorie nu mai este o optiune”.

 In disputa a intervenit si Banca Centrala Europeana

Agentia Reuters il citeaza pe Vitor Constancio, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, care considera ca in acest moment Europa se afla intr-o „sinucidere demografica” si este nevoie de imigranti pentru ca forta de munca sa nu continue sa scada.

Constancio  a afirmat ca „societatea imbatranita” blocheaza cresterea economica a Europeei si a insistat ca forta de munca ar putea scadea in urmatoarele decenii. „Este o problema grava deoarece in ultima perioada Europa a comis un fel de sinucidere demografica”.

Vicepresedintele BCE sustine ca „Nu este suficient sa promovam nasterile (…). Trebuie folosit si ajutorul imigrantilor”

Pozitia lui Constancio este confirmata de statisticile Eurostat care spun ca Europa are un procent foarte mare de locuri de munca neocupate.

Bruxelles-ul are, totusi, metode de a forta tarile comunitare?

Comisia Europeana, citata de AFP, a anuntat oficial marti ca Jean-Claude Juncker nu a sustinut niciodata ca ar dori sanctiuni. Mai mult, o purtatoare de cuvant al Comisiei a precizat ca „acordurile de parteneriat si programele operationale pentru 2014-2020 nu ofera baza legala pentru reducerea alocarilor de fonduri structurale si de investitii daca un stat refuza mecanismele contrangatoare de relocare a refugiatilor”.

La randul ei Corina Cretu, comisarul european petnru dezvoltare regionala a trimis un comunicat oficial duminica trecuta in care spune exact acelasi lucru.

Dar este evident ca Bruxelles-ul poate spune tarilor refractare “nu va putem obliga, dar daca veti veni la noi cu cereri suplimentare de bani, nici noi nu vom mai fi foarte receptivi”.

Intr-adevar Bruxelles-ul are dreptul sa decida ca o tara care cere de exemplu ajutor de urgenta in caz de inundatii, sau compensatii suplimentare pentru pierderile cauzate de embargoul impotriva Rusiei, nu va primi bani pentru ca nu a fost solidara cu celelalte cand a fost vorba de gazduirea refugiatilor.

Pe tema imigrantilor, nimic nu este batut in cuie, totul este negociabil si cu siguranta va fi negociat.

Schimbare radicala de pozitii in Germania si in Franta

Dupa ce ambele tari au fost cele mai vehemente in deschiderea frontierelor UE in fata imigrantilor, si la Paris si la Berlin atitudinea s-a schimbat profund.

Nemtii au anuntat ca numai in cursul zilei de ieri au intrat in tara inca 9100 de imigranti un record absolut pentro o singura zi , desi controalele la frontiera cu Austria au fost instituite de mai multe zile.

In plus, landurile germane aflate la frontiera cu Franta, vor reinstituirea controalelor la granita, ca si cum se tem de o invazie de imigranti venind din … Franta.

La randul sau, premierul francez Manuel Valls a declarat ieri in Parlamentul de la Paris ca Franta nu va ezita sa instituie, la randul ei, controale la frontiera.

Deja Franta nu permite de mai multe luni accesul imigrantilor care vor sa intre in tara din Italia, pe calea ferata, la Menton, langa Monaco.

Declaratia lui Manuel Valls lasa de inteles ca s-ar putea inchide si froniterele cu Spania si cu Germania.

Ce am mai ramas din Spatiul Schengen

 Nu mare lucru. Sunt reinstituite controale la frontierele dintre Austria si toti vecinii ei: Germania, Italia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Polonia si-a reinstitut si ea controalele la frontierele de sud.

Germania are controale la frontiera cu Austria si, mai nou, la frontiera cu Franta in zona Alsaciei.

Olanda a introdus controalele la frontiera cu Germania, la fel cum a introdus controale si Danemarca la frontiera cu Germania.

In afara de gardul dintre Serba si Ungaria, exista deja garduri intre Grecia si Turcia si intre Bulgaria si Turcia

Cineva comenta ironic ca in prezent sunt mai multe garduri, efective sau virtuale, in Europa decat erau pe vremea razboiului rece.

Ce sa va intampla cu gardul dintre Ungaria si Romania,

Ungaria afirma ca a primit pana acum 170.000 de imigranti, deci are tot dreptul sa se apere prin masuri extreme. De cand a inchis granita cu Serbia, Ungaria sustine ca nu a mai primit decat cateva zeci de imigranti, deci solutia pare sa fie buna cel putin pentru moment.

Toata lumea estimeaza ca fluxul de imigranti ajunsi in Serbia se va orienta catre Croatia, sau catre Romania

Croatia deja incepe sa primeasca refugiatii care ocolesc gardul unguresc si se astepta la 20.000 de imigranti in viitoarele doua saptamani, dupa cum a declarat ministra croata a sanatatii. Catre Romania inca nu s-au indreptat refugiatii.

Dar, oricum, gardul de 80 de kilometri ar fi ineficient. Daca va dori sa fie 100% eficient Ungaria ar trebui sa construiasca un gard si pe toata frontiera cu Romania, dar asta ar produce un mare scandal in interiorul UE.

 

 

 

 

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson