Ti se intampla sa vorbesti singur? Sa stii ca e de bine!
Articol de Vicentiu Andrei, 22 septembrie 2015, 10:25
Multi oameni vorbesc singuri, fie ca o fac ocazional sau ca devine un obicei zilnic.
Bineinteles, un asemenea comportament poate parea irational, dar daca stam sa ne gandim, cu totii o facem.
Chiar daca nu ne exprimam cu voce tare, vorbim cu noi insine mai des decat ne dam seama.
Noi cercetari au aratat ca vorbitul de unul singur nu este neaparat un semn al unor probleme de sanatate ci dimpotriva, aceasta activitate te poate ajuta sa iti dezvolti gandirea si perceptia si poate insemna ca ai un intelect deosebit.
De exemplu, Albert Einstein facea acest lucru tot timpul, repetandu-si ideile cu voce tare pentru a-si completa procesul de gandire.
Asa ca in cazul in care va faceati griji ca ati putea avea vreo tulburare mentala pentru ca vorbiti singur, va veti bucura sa aflati ca aveti potential de geniu si ca acest obicei va poate aduce multe beneficii.
Cercetatorii au demonstrat ca atunci cand vorbim singuri creierul functioneaza mai eficient.
In cadrul unui studiu, unui grup de 20 de persoane au fost rugate sa caute un anumit obiect (un mar sau o paine) intr-un supermarket.
In prima parte a studiului acestia trebuiau sa caute in liniste, pe cand in cea de-a doua parte li s-a spus sa repete denumirea acelui obiect cu voce tare. Rezultatele au aratat ca grupul in cauza a gasit acele obiecte mai repede in cea de-a doua parte a studiului.
Cercetatorii spun ca limbajul nu este doar un sistem de comunicare, ci poate stimula memoria. Acesta consolideaza tinta la care trebuie sa ajungem si o face tangibila.
Ganditi-va la felul in care procedati atunci cand trebuie sa plecati de acasa si va gasiti telefonul sau cheile…„Oare unde le-am lasat? Le-am luat de pe masuta si apoi m-am dus pana in dormitor cu ele…aha! Le lasasem pe pat”…
Copiii invata vorbind singuri.
Bebelusii asculta si imita ceea ce aud in jurul loc. Acestia invata repetand si au nevoie sa se auda vorbind pentru a deprinde un limbaj.
Priviti un copil care se joaca sau care invata sa se lege la sireturi si veti observa ca de multe ori vorbeste singur in timp ce o face.
In timp ce construieste cu Lego, se va indruma singur „piesa albastra o punem peste cea alba, dar patratelul rosu nu mai incape alaturi”, testand in acelasi timp pentru a vedea daca este loc si pentru acel patratel.
Vorbind cu voce tare in timp ce desfasoara o activitate, copilul ramane concentrat pe ceea ce face, iar pe viitor isi va aminti si va intelege in mod logic pasii pe care i-a urmat pentru a solutiona problema.
Un alt beneficiu al vorbitului cu voce tare este ca ne poate ajuta sa ne facem ordine in ganduri.
Conform psihologilor, vorbitul cu tine insuti te ajuta sa te calmezi si sa iti organizezi sutele de ganduri aleatorii care iti trec prin minte. In acest fel faci o analiza ferma si clara, filtrand informatiile esentiale si validand deciziile importante pe care le iei.
Vorbitul singur te ajuta sa iti atingi obiectivele.
Poate cel mai dificil lucru pe care il putem face este sa stabilim obiectivele pe care vrem sa le atingem si etapele prin care trebuie sa trecem pentru a ajunge acolo unde ne dorim in viata. Aceasta planificare devine mult mai usoara in momentul in care o verbalizam. Spunand cu voce tare ce vrem si ce trebuie sa facem, pasii de urmat vor parea mai putin dificili si mai clari. Procesul in sine ne va parea mai simplu si vom putea actiona cu mai multa incredere si usurinta.
Verbalizarea tintelor noastre ne focalizeaza atentia, consolideaza mesajul pe care il transmitem catre noi isine si ne ajuta sa ne tinem in frau emotiile, ajuntandu-ne sa punem lucurile in perspectiva.
Faptul ca vorbesti cu tine insuti inseamna ca esti o persoana independenta, care se bazeaza doar pe propriile forte pentru a-ti da seama de ceea ce vrei de la viata.
Autor: Andreea Spanily
Sursa: Elitedaily.com