Batista pe țambal, modelul german, sau Cum se salvează o mare companie
Articol de , 23 septembrie 2015, 12:12
Președintele director general al Volksvagen, Martin Winterkorn, a ieșit ieri in public și și-a cerut scuze pentru înșelătoria, efectiv monumentală, pe care firma germana a elaborat-o și aplicat-o timp de mulți ani, sub conducerea sa.
Toată lumea este de acord că foarte curând capul lui Winterkorn va cădea pentru că CINEVA trebuie să plătească. Probabil că și el știe acest lucru și s-a resemnat cu ideea.
Mințind și guvernele și cumpărătorii (se pare că programul de calculator care falsifica datele de poluare nu a fost introdus numai în cele circa 500.000 de mașini detectate în SUA, ci în circa 11 milioane de mașini vândute in toată lumea) VW și-a atins scopul: după cifrele vânzărilor din primul semestru al acestui an concernul german a ajuns cel mai mare producator auto din lume, depășind Toyota.
Dar, ghinion (dupa cum ar spune un alt german binecunoscut nouă) în loc să deschidă sticla de șampanie Martin Winterkorn va închide în spatele său ușile biroului de șef al celei mai mari companii din cea mai mare economie europeană.
Guvernul de la Berlin, care s-a mândrit fără modestie cu succesul internațional al industriei auto și a adunat capital politic intern și internațional mai mult decât considerabil din acest succes, se declară acum indignat, oripilat, nedumerit, furios etc. etc. și cere, prin vocea cancelarului Angela Merkel, o anchetă rapidă și fără concesii.
Nu, nimeni nu a știut nimic, nimeni nu a avut nici cea mai mică informație, nimeni nu a avut niciun motiv să se intrebe care este rețeta reusitei fulminante a unui anumit jucător de pe piață, în condițiile în care, să fim cinstiți, TOTI jucătorii principali au capacități tehnice și de cercetare-dezvoltare practic identice.
Nu au avut nicio nedumerire, nicio banuiala și nu au avut habar nici acționarii, nici guvernul, nici măcar ceilalți membri din Consiliul de Administrație, sau din Comitetul Director al VW.
Toți, dar absolut TOTI, în frunte cu Angela Merkel, au fost total convinși că succesul la o asemenea scară este construit numai și numai prin practici cinstite, morale și perfect legale.
Vor ajunge cu totii în Rai pentru că, dupa cum ne spune Biblia : «Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor va fi împarăția cerului»
SINGURUL care știa, singurul care s-a dus la fiecare mașină în parte să introducă programul falsificator de date, singurul care a decis când și unde să fie folosită înșelătoria, singurul care a aprobat fondurile pentru acel program, este Președintele Director General al Grupului Volkswagen.
El a ticălosul absolut și unic, așa că EL va trebui să plătească.
Pentru că este de neimaginat să fie pedepsiți TOTI cei care, cu siguranță, au știut ceva. Unii au știut mai mult, alții au știut mai puțin, alții au știut totul, dar nimeni altul nu va mai fi pedepsit.
Bănuiesc că dupa demisia lui Winterkorn se va face liniște.
Vor urma promisiuni că asemenea practici necinsite (necinstite nu doar față de consumatori, dar și față de regulile de bază ale economiei de piață) nu vor mai exista, că de acum încolo marile companii, în primul rand marile companii germane, vor fi exemple de moralitate și fair-play, că guvernul va fi foarte atent ca să nu-i mai fie înșelata candoarea și tot asa.
În fond, nimeni, dar absolut nimeni, nici la Berlin nici in altă capitală din lume, nu are interesul să iasă la iveală toată mizeria.
Dacă într-adevar ar ieși totul la iveală, prăbușirea celei mai mari companii auto din lume ar avea consecințe greu previzibile asupra celei mai mari economii europene, care ar avea consecințe greu previzibile asupra economiei europene în ansamblul ei, care ar avea consecințe greu previzibile asupra economiei mondiale.
Pentru că așa sunt regulile jocului în societatea spre care noi, românii, continuăm să ne uitam cu admirație naiva: trebuie sacrificat CINEVA pentru ca să nu fie nevoie sa fie schimbat CEVA.
Pentru că acel CEVA care ar trebui schimbat este chiar FUNDAMENTUL pe care s-a construit și se construiește bunăstarea noastră, a tuturor.
“Fiat justitia, et pereat mundus” adică “Să se facă dreptate, chiar de-ar fi să piară lumea” este un dicton bun pentru lecția de limba latină, dar nu pentru lumea reală!