Astazi este ziua cafelei!
Articol de Sorin Pavel, 29 septembrie 2015, 09:27
Espresso, latte sau capuccino, preparată la filtru sau la ibric, consumată pentru energia pe care o dă sau pentru sănătate, baută dimineața în grabă sau savurată la o întâlnire cu cineva, cafeaua este sărbătorită astăzi în întreaga lume.
De ziua internațională a cafelei am stat de vorbă cu Paul Licșor, proprietarul unei cafenele și am aflat câte ceva despre obiceiul de a bea cafea la români, dar și despre cum trebuie preparată o cafea pentru a avea gustul dorit.
“Românul preferă mai mult cafeaua de un leu de la automat, cred. Cei mai mulți nu sunt preocupați de calitatea cafelei, se uită la preț, dar după ce ajung să bea o cafea de calitate nu prea o mai acceptă pe cea de un leu.”
Pentru a obține o cafea delicioasă trebuie să acordăm atenție mai multor pași. În primul rând, calitatea și prospețimea cafelei sunt cele mai importante. Urmează gradul de măcinare și calitatea și igiena instrumentelor de preparare a cafelei. Spre exemplu, pentru prepararea unui espresso este necesar un mix de trei cafele arabice, de pe trei continente și o cafea robustă, iar sitele espressorului trebuie curățate la câteva zile.
Cât despre sortimentele de cafea cele mai căutate, majoritatea oamenilor, cel puțin din experiența lui Paul Licșor, preferă espresso și cafeaua la ibric, dar la loc de cinste stă și capuccino, care, pentru a fi unul reușit, trebuie să conțină un shot de espresso scurt, lapte cald și cremă de lapte. Această băutură este căutată mai ales de doamne și domnișoare și pentru diversele modele făcute din crema de lapte. Altă cafea apreciată de acestea este și cea verde, cunoscută pentru beneficiile ei pentru sănătate, mai ales pentru lupta împotriva kilogramelor.
Energia, principalul motiv pentru care este consumată cafeaua nu trebuie scăpat din vedere. Cea mai recomandată pentru începerea unei zile în forță este cafeaua la ibric, cafeaua filtru sau la french press. Dacă vrem să ne bucurăm de aroma ei de mai multe ori pe zi, fără să ne facă rău, atunci un espresso scurt sau un ristretto cu un conținut scăzut de cofeină este ceea ce căutăm. Bineînțeles că trebuie să știm când să ne oprim. În general, simțim când cafeaua ne face rău.
Pentru cei cărora timpul sau bugetul nu le permite să-și savureze cafeaua la cafenea, dar care vor să obțină același gust acasă, există și câteva sfaturi.
”Se spune că după 10 zile din momentul prăjirii cafeaua începe să moară”, spune Paul Licșor. Prin urmare, trebuie să căutăm negustorul care oferă o cafea de calitate și să nu cumpărăm în cantități mari. De asemenea, trebuie folosit un ibric din cupru și obligatoriu cositorit. Cantitatea de apă conținută de cană trebuie turnată în ibric împreună cu 1-2 lingurițe de cafea și zahăr. Abia acum începem să vorbim de foc. Le punem pe aragaz, la foc mic în așa fel încât focul să nu depășească fundul ibricului. Amestecăm puțin, apoi nu ne mai atingem de ea până când începe să se umfle și formează un bănuț deasupra ibricului. Atunci este gata. Și cana contează. O cafea intr-o cană deschisă la culoare este mai gustoasă decât una într-o cană închisă la culoare. Nu în ultimul rând, cafeaua trebuie păstrată într-un recipient vidat să nu își piardă aroma.
foto: Adriana Baciu