Cele mai interesante evenimente culturale ale zilei
Articol de Sabina Lapadatescu, 30 septembrie 2015, 15:34
În penultima sa zi, Festivalul de Film Evreiesc Bucureşti vă propune:
– la Cinema Studio:
- de la ora 18:00, scurtmetrajele „Metamorfoza” şi „O voce de la Mauthausen”;
- de la ora 19:00, drama „Félix şi Meira” realizată de Maxime Giroux, urmată de un dialog cu criticul Mihai Fulger;
- de la ora 21:15, „Învăţătoarea” de Nadav Lapid.
– la Clubul Ţăranului rulează:
- de la ora 12:30, documentarul „Ochelarii lui Tito” de Regina Schilling;
- de la ora 14:10, documentarul biografic şi istoric „Un orăşel numit Brzostek” de Simon Target;
- de la ora 15:10, portretul cinematografic „Scrie: sunt un arab”, povestea extraordinară a poetului naţional palestinian Mahmoud Darwish povestită de Ibtisam Mara’Ana Menuhin;
- de la ora 16:30, „Linia 41” de Tanja Cummings;
- de la ora 18:15, documentarul „A fost odată o mare” de Stefano Casertano;
- de la ora 19:40, drama „Adio, Bagdad” de Nissim Dayan;
- de la ora 21:30, drama „Made in Israel” de Ari Folman;
– la Revolution Cafe sunt proiectate:
- de la ora 18:00, scurtmetrajele „Până la sfârşitul zilei” şi „AutoNaomi”;
- de la ora 18:35, documentarul „A fost odată ca niciodată un rege” portet al regelui teatrului evreiesc Nissim Aloni realizat de Doron Djerassi;
- de la ora 20:00, drama „Made in Israel” de Ari Folman.
– la Teatrul de Comedie puteţi urmări piesa „Frau Hess” în regia lui Alexaner Hausvater.
Bucureşti Docuart Fest, dedicat exclusiv documentarului românesc, se desfăşoară până Duminică 4 octombrie la Cinemateca Eforie, unde azi, de la ora 19:00, are loc spectacolul de gală în cadrul căruia este proiectată în premieră naţională una dintre producţiile selectate în competiţia festivalului: „Roboţelul de aur”. După proiecţie, are loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care participă: protagonista – jucătoarea de box Steluţa Duţă, antrenorul acesteia şi cei doi tineri regizori, Mihai Dragolea şi Radu Mocanu.
În cadrul primei ediţii a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST, de la ora 20:00, sunt proiectate în sala mare a Teatrului Excelsior, două scurt-metraje grupate sub titlul „Amintiri din epoca de aur 2: Dragoste în timpul liber” ilustrând două legende urbane din timpul comuniştilor: cea a Vânzătorilor de Aer şi cea a Şoferului de Găini.
La Institutul Francez, de la ora 20:00, începe primul concert al proiectului FRENCHMANIA (Întâlniri muzicale francofone), iniţiat de către gazde în colaborare cu cântăreţul şi compozitorul Keo. Alături de acesta cântă în cadrul acestul eveneniment prezentat de Teo Trandafir: Alexandra Ungureanu, Lora şi Paula Seling.
Două expoziţii sunt vernisate de la ora 19:00:
– „Exodus Wonderland” semnată de Sergiu Chihaia la galeria Atelier 030202 de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie din str. Sfânta Vineri nr. 11.
– „În câmp electric II” în Galeria Teatrului Odeon, unde expun opt artişti invitaţi în programul de rezidenţe derulat în perioada 1-10 iulie, la Conacul Otetelişanu din Benești, casa în care s-a născut şi a fost educat Petrache Poenaru, reformator al învăţământului românesc şi inventator al stiloului.
În cadrul proiectului „Bucureşti Memoria | Explorarea | Imaginarea Oraşului”, la care Bucureşti FM este partener media, în seria de conferinţe „Intersecţiile de miercuri” ce au loc în sediul ArCuB din Hanul Gabroveni, de la ora 19:00, Bogdan Ghiu abordează tema: „Un oraş pe drumuri (3). Bio-Bucureştiul: oraşul din aproape în aproape şi de jos în sus.”
De la aceeaşi oră, la Institutul Cultural Balassi al Ungariei, istoricul Gidó Csaba vorbeşte despre „Rolul căilor ferate în modernizarea Transilvaniei”.
Autor: Cătălin Duţă