Oraşe unde este ilegal să mori
Articol de Stefania Grigore, 1 octombrie 2015, 18:56
Chiar dacă pare o glumă, realitatea este că şase localităţi au scos în afara legii decesul, din 1999 încoace, pedepsele mergând de la amenzi până la suplimentarea taxelor. Una din aceste aşezări este Sellia, o cetate medievală care numără 537 locuitori şi este amplasată într-o regiune deluroasă din sudul Italiei. În anii 1960, populaţia sa era de trei ori mai mare, dar astăzi majoritatea locuitorilor au peste 65 de ani.
Drept răspuns la criza demografică prin care trece, primarul Davide Zicchinella a semnat o reglementare care stipulează că pe teritoriul localităţii „este interzis să te îmbolnăveşti” şi insistă că „moartea este prohibită”. Cei care refuză din egoism să ia măsurile necesare pentru a se conforma acestei reglementări, refuzând să participe la verificările medicale periodice, pot fi amendaţi cu 10 euro anual.
Edilul Zicchinella, care este pediatru, susţine că a luat această decizie „nu ca pe o glumă, ci ca un lucru foarte serios, pentru că Sellia, ca şi alte aşezări din sudul Italiei, este afectată de depopulare. Iar cei care nu se îngrijesc cum se cuvine de sănătatea lor sau care au obiceiuri care le afectează sănătatea vor fi pedepsiţi prin taxe suplimentare”.
În ultimii ani, măsuri similare au fost luate în localităţile Cugnaux (în 2007) şi Sarpourenx (în 2008) din Franţa, în Biritiba din Brazilia (în 2005), în Lanjaron din Spania (în 1999) şi în Falciano del Massico (în 2012) tot din Italia. În fiecare din aceste cazuri, problema a fost cimitirul local, unde nu mai era spaţiu, ceea ce a determinat autorităţile locale să recurgă la măsuri disperate.