Noi descoperiri în uriaşul mormânt misterios din vremea lui Alexandru cel Mare
Articol de Stefania Grigore, 2 octombrie 2015, 18:20
Un mormânt antic exhumat în nordul Greciei era probabil un monument dedidat lui Hefaestion, un apropiat al lui Alexandru Cel Mare, au declarat arheologii. „Presupunem că este vorba despre un heron funerar (sanctuar ridicat pentru un erou) dedicat lui Hefaestion”, a declarat presei Katerina Peristeri, cea care conduce cercetările de la situl Amphipolis. „Nu ştiu dacă acesta este îngropat înăuntru”, a adăugat ea.
Potrivit istoricului antic Plutarh, atunci când Hefaestion a murit la Ectaban, în Iran, „Alexandru cel Mare i-a cerut lui Deinokrates (arhitectul său) să ridice mausolee în întreaga ţară”, precizează Katerina Peristeri. Mormântul masiv de la Amphipolis, aflat la vreo 60 de kilometri de oraşul Serres, este cel mai important mormânt descoperit vreodată în Grecia. El a fost exhumat în 2012 şi deschis vara trecută, alimentând astfel speculaţiile potrivit cărora el ar fi putut fi dedicat unui apropiat al lui Alexandru cel Mare, mamei sale Olympia sau soţiei sale, Roxana. Totuşi, până în prezent, cercetările nu au oferit un răspuns definitiv.
D-na Peristeri şi şeful arhitecţilor săi, Michalis Lefantzis, au indicat că au descoperit trei inscripţii în care este folosit cuvântul „parevalon” (primit) şi monograma lui Hefaestion. Şi alţi arheologi îşi pun întrebări în legătură cu descoperirile d-nei Peristeri, estimând că mormântul ar fi fost construit în perioada ocupaţiei romane, de către macedoneni. Totuşi, d-na Peristeri susţine că acest complex a fost construit în secolul IV înainte de Hristos, între anii 325 şi 300, şi a fost folosit până în epoca romană.