Noi explicaţii pentru dispariţia dinozaurilor
Articol de Stefania Grigore, 2 octombrie 2015, 19:56
Geologii americani au stabilit că meteoritul care a căzut pe Terra acum 66 de milioane de ani nu a fost singura cauză a dispariţiei masive de specii de plante şi animale, printre care s-au aflat şi dinozaurii.
Noi analize şi măsurători ale activităţii vulcanilor din India actuală au indicat o foarte mare creştere a erupţiilor pe platoul Deccan în cei 50.000 de ani care au succedat impactului cu asteroidul.
De 35 de ani, majoritatea paleontologilor atribuie dispariţia dinozaurilor şi a altor numeroase specii, de la sfârşitul Cretacicului, căderii unui meteorit uriaş care a făcut un crater cu un diametru de 180 de kilometri la Chicxulub, în provincia Yucatan din Mexic, aruncând nori de praf în atmosfera terestră care au bulversat clima planetei. Dar şi geologii au avansat o ipoteză potrivit căreia uriaşele erupţii vulcanice survenite în India, pe platourile bazaltice din Deccan, înainte şi după impactul asteroidului, au fost adevărata cauză a acestor dispariţii de specii, ei considerând efectele şocului meteoritului neglijabil în acest eveniment.
Noile date furnizate de cercetători americani par să împace cele două ipoteze, arătând clar că scurgerile de lave bazaltice din Deccan s-au dublat în cei 50.000 de ani care au urmat căderii asteroidului sau unei comete în Yucatan. Astfel, impactul şi activitatea vulcanică mai intensă ar fi acoperit planeta cu praf şi emanaţii toxice care au modificat foarte mult clima terestră şi au provocat sfârşitul a numeroase specii de animale şi plante. „Scenariul pe care noi îl sugerăm şi potrivit căruia impactul meteoritului a provocat o mai mare intensitate a activităţii vulcanilor permite reconcilierea a ceea ce până acum părea a fi o coincidenţă incredibilă”, afirmă Mark Richards, profesor de geofizică la Universitatea California din Berkeley, unul dintre principalii co-autori ai acestui studiu. De altfel, el a fost primul care a propus această ipoteză.