Poti sa cumperi a doua casa tot prin „Prima Casa”
Articol de , 2 octombrie 2015, 18:22
Daca v-ati construit, sau ati cumparat o casa mica cu credit acordat prin programul Prima Casa, dar intre timp familia vi s-a marit, sau v-ati dat seama ca aveti nevoie de ceva mai mult spatiu, situatia nu este fara iesire.
Programul Prima Casa se extinde acum si la a doua casa, dupa cum a hotarat guvernul.
Ce a decis guvernul
Conform arenaconstruct.ro, pe 28 septembrie a fost publiccat in Monitorul Oficial Ordinul 1119/2015 al Ministerul Finanţelor Publice (MF), care permite ca beneficiarii programului Prima Casă să achiziționeze, prin acelasi program o nouă locuință, cu suprafață utilă mai mare, sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată, sau construită inițial prin program.
Ordinul MF a intrat în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2015.
Totusi, asta nu inseamna ca cineva poate poseda doua locuinte construite, sau cumparate prin programul Prima Casa
Conditii de indeplinit
Ca sa cumperi, sau sa construiesti a doua casa prin acelasi program, conditia esenţială sa vinzi locuința achizitionata, sau construita initial.
Vanzarea trebuie sa se faca cel mai tarziu pana la data încheierii contractului de vanzare – cumparare a noii locuințe.
Evident ca prima locuinta nu va putea fi vanduta pana nu este achitat complet creditul acordat inițial în cadrul Programului.
Eventual, acest credit poate fi achitat anticipat, dar oricum trebue achitat inainte de a vinde locuinta la care se doreste sa se renunte.
In concluzie, cei care nu au bani sa achite anticipat, trebuie astepte pana cand creditul este achitat prin ratele decise initial si de-abia dupa aceea pot sa faca cerere pentru un nou credit pentru o casa mai mare.
Romania, la coada clasamentelor europene in ce priveste calitatea locuirii
Romanii se afla in situatia privilegiata ca 95% dintre ei sa fie proprietarii caselor in care traiesc, dar asta nu inseamna ca si traiesc confortabil.
Exista statistici europene (Eurostat), referitoare la numarul de persoane care locuiesc in aceeasi locuinta, in tarile comunitare.
Conform acestor statistici Romania si Malta sunt tarile cu cel mai mare numar de persoane locuind in aceeasi locuinta, cu o medie de 2,9 persoane.
Prin comparatie, in Germania sunt 2,1 persoane pe locuinta, iar in Suedia sunt 1,9 persoane pe locuinta.
Daca luam in calcul si faptul ca mare majoritate a locuintelor din Romania sunt apartamente de bloc comunist, adica destul de mici, si cu camera putine, Eurostat mai afirma ca Romania este tara din UE cu cel mai mare procent de populatie care traieste in locuinte supra-aglomerate.
Eurostat considera “supra-aglomerate” locuintele in care nu exista cel putin o camera pe fiecare membru de familie.
Peste 51% din romani locuiesc in asemenea conditii.
Nicio alta tara comunitara nu mai are un grad atat de mare de agomeratie in locuinte ca Romania.
Si alte tari foste comuniste o duc prost din acest punct de vedere, dar oricum o duc mai bine decat noi: in Ungaria 47% din populatie locuieste in locuinte supra-aglomerate, iar in Polonia 46% .
Prin comparatie, in Olanda doar 2,5% din populatie locuieste in locuinte supra-aglomerate, iar in Belgia porcentul este si mai mic, de numai 1,6%.
Germania si Luxemburg au un procent de supra-aglomerare de 7%, iar in Franta procentul este de 8%.
Deci este evident de ce avem nevoie in Romania si de mai multe locuinte si cu numar mai mare de camere.