Bucureştenilor, vi se pregăteşte ceva!
Articol de Sabina Lapadatescu, 9 octombrie 2015, 12:49
Bucureștenilor li se pregătește o lovitură de teatru: în loc de rezolvarea problemelor de la regia de termoficare prin fuziunea RADET – ELCEN, ei vor deveni prizonierii ELCEN, care deține monopolul pe piața energiei termice din București, cu o pondere de 90%.
O campanie susținută a fost lansată împotriva fuziunii ELCEN – RADET. Cei care iau parte la această campanie, printre care actualul director general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei, spun că datornicul RADET nu poate înghiți ELCEN, la care are datorii, că ELCEN are datorii către furnizorii de gaze naturale și ar da faliment dacă s-ar face fuziunea, că ar fi neconstituțională fuziunea și că mai bine ar prelua ELCEN rețeaua de distribuție a RADET, în contul datoriei istorice, și ar avea grijă de încălzirea bucureștenilor.
Să luăm pe rând aceste afirmații mincinoase. În primul rând nu este vorba despre o ștergere a datoriei, ci despre stingerea acesteia, prin confuziunea de patrimonii a celor două societăți comerciale, ELCEN și RADET.
În al doilea rând, datoriile ELCEN către furnizorii săi ar fi preluate de noua societate comercială formată prin fuziunea RADET – ELCEN și de Consiliul General al Municipiului București, implicit.
În cel de-al treilea rând, fuziunea RADET – ELCEN NU a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României!
În al patrulea, dar nu în ultimul rând, preluarea rețelei de distribuție a RADET de către ELCEN ar însemna ca bucureștenii să fie dați pe mâna unui monopol, care deține 90% din producția de energie termică din Capitală, și care ar putea să stabilească după bunul său plac prețul la gigacalorie.
Ar mai trebui să se țină cont și de faptul că ELCEN produce, în primul rând, curent electric, pe care îl vinde. Căldura este un produs secundar, fiind aburul tehnologic care învârte turbinele ce generează curentul electric. Faptul că ELCEN nu și-a retehnologizat capacitățile de producție, acestea rămânând la nivelul anilor ’70, și că, din această cauză, produce curent electric cu randament mic și costuri mari, nu este vina bucureștenilor, iar aceștia nu trebuie să plătească pentru aceste greșeli.
Și un ultim lucru de care cei care au declanșat campania împotriva fuziunii și împotriva RADET ar trebui să ţină cont este faptul că falimentul RADET va atrage după sine, în mod inevitabil, falimentul ELCEN, care nu va mai avea cui să vândă energie termică și nu va putea face față concurenței de pe piața de curent electric. Doar însuși șeful de la ELCEN, domnul ex-viceprimar Nicolaescu recunoștea că, anul acesta, a avut noroc pentru că a fost cald și bucureștenii au folosit aerul condiționat și nu a plouat și nu a bătut vântul, fapte pentru care nu a fost pe piață destulă energie electrica ieftină, provenită de la hidrocentrale și eoliene.
Autor: Mircea Apostolescu