Bolile mintale afectează tot mai multe persoane
Articol de Sabina Lapadatescu, 12 octombrie 2015, 16:42
Una din trei persoane este afectată în prezent, de o boală mintală, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
50% din bolile psihiatrice apar până la vârsta de 14 ani.
Înainte de vârsta de 24 de ani se manifestă până la 50% dintre ele, însă acestea nu sunt depistate precoce.
În acest sens a fost lansată o campanie anti-stigmatizare al cărei motto este “Schizofrenia nu alege. Tu alegi!”. Aceasta este realizată de Centrul pentru Inovație în Medicină.
Persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă cu fenomenul de stigmatizare din partea societăţii, iar această stigmatizare are efecte nedorite asupra vieţii pacientului.
Profesor doctor Cătălina Tudose spune că stigmatizarea celor cu probleme mintale începe cu etichetarea lor si că peste 84% dintre cei care suferă de boli mintale nu au un loc de muncă.
Îngrijorator este şi numărul în creştere al persoanelor cu astfel de probleme.
Totodată, peste 50% dintre copiii cu vârsta de până în 14 ani prezintă boli psihiatrice latente care nu sunt identificate. Printre afecţiunile mintale cel mai des întâlnite la copii, se număra tulburarea de spectru autist, depresia şi tulburarea anxioasă care duce la tentativele de suicid.
Şeful secţiei de pediatrie din Spitalul de Boli Psihice „Alexandru Obrejia”, profesor doctor Iuliana Dobrescu, susţine că printre cauzele apariţiei bolilor psihice la copii sunt disperarea cu care părinţii obligă copiii să înveţe, dar şi consumul de etnobotanice.
Profesor doctor Iuliana Dobrescu a mai precizat că 5 din 20 de copii pot avea o tulburare psihică.
Specialistul a menţionat că schizofrenia la copii a rămas, de cinci ani de zile, la o pondere de 1%, iar depresia la 3-4%, în timp ce tulburarea de spectru autist şi ADHD-ul au crescut alarmant.
Autor: Mihaela Arion