Creste populatia Romaniei
Articol de , 12 octombrie 2015, 18:44
Trei vesti interesante astazi, una de la Institutul National de Statistica, iar celelalte doua venind de la compania de consultant financiara Ernst&Young.
Cea mai buna, chiar surprinzatoare, este aceea care vine de la Statistica
Avem spor natural pozitiv
Se pare ca incepem sa inversam trendul sporului natural, care de cativa ani incoace se mentine negativ, adica numarul de nou-nascuti este constant mai mic decat numarul de decese.
Conform INS in iulie am avut un spor natural pozitiv: s-au nascut cu 114 persoane mai multe decat au decedat.
INS spune ca in luna august sporul natural pozitiv s-a mentinut si chiar a crescut pana la 1774 de persoane: s-au nascut 21051 copii, cu 511 mai mulţi decât în luna iulie, si au fost 19277 de decese, cu 1149 mai puţine decât în iulie.
Pentru comparatie in august 2014 sporul natural a fost clar negativ (-3324 de persoane).
Cum se explica
Daca inversarea trendului va fi de durata unul din motive ar fi acela ca, dincolo de ce comenteaza analistii economici, creste increderea populatiei in viitor si asta se vede si in numarul de copii.
Acest spor de incredere trebui corelat cu cresterea piatei imobiliara, adica oamenii au din ce in ce mai mult curaj sa investeasca pe termen lung
In plus, datele Bancii Nationale publicate recent arata ca desi consumul a crescut romanii persoane fizice au reusit sa aiba depusi in banci in luna august 2015 cu 10 miliarde de lei mai multi decat in august anul trecut.
Tot zilele trecute FM I si-a revizuit in urcare previziunile privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor.
Astazi specialistii de la Ernst&Young (EY) au revizuit si ei previziuniule privind evolutia pIb-ului Romaniei pentru 2015.
Ce spune EY
EY a crescut cu 0,4 puncte procentuale, pana la 3,5%, prognoza privind avansul economiei româneşti pentru acest an, fata de 3,1% cat era prognoza in luna iunie.
Pentru anul viitor EEY se asteapta la o crestere a pib-ului Romaniei de 3,7%,
Ulterior, ritmul va încetini, dar se va stabiliza la o medie de aproximativ 3% pe an între 2017 şi 2019.
EY afirma ca aceasta crestere “a fost predominant determinata de consum, insa si investitiile si-au mentinut recenta ascensiune. Cresterea veniturilor reale, potentata de inflatia coboratăaşi de o scadere treptată a somajului, va impulsiona consumul pe parcursul ultimelor luni din 2015 şi în 2016”.
Potrivit EY, reducerile de taxe au potentialul de a consolida si mai mult veniturile disponibile: “Consumul intern continuă directia ascendenta conturata la inceputul anului si ramane si pe sfarasit de an principalul motor de creştere în Romania, alimentat de nivelul foarte scazut al inflatiei şi de recenta relaxare fiscala. Spre deosebire de cele mai multe tari din zona euro, Romania se bucură de o rata scazuta a somajului si de o crestere economica sustinuta”.
Totusi analistii EY atrag atentia ca: “Pentru a exploata la maxim aceste avantaje, sunt insa necesare eforturi semnificative pentru a creste competitivitatea economiei romanesti, prin reformarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri”.