Ai un serial preferat la TV? Psihologii spun ca poti fi un om mai bun datorita lui!
Articol de Vicentiu Andrei, 13 octombrie 2015, 08:39
Urmaresti un serial la televizor in fiecare zi? Cu totii ne uitam la televizor mai mult decat ar trebui in ziua de astazi, dar noi studii efectuate de psihologi spun ca acesta nu este neaparat un lucru rau.
Asa ca daca te simti vreodata vinovat pentru numarul excesiv de ore petrecute in fata televizorului, gandeste-te la noul studiu publicat in jurnalul american Psihologia Esteticului, Creativitatii si Artelor.
Autorii acestui studiu spun ca vizionarea programelor de calitate la TV, in special cele din categoria drama, iti pot imbunatati inteligenta emotionala.
Cu alte cuvinte, poti deveni mai empatic.
In cadrul acestui articol, autorii descriu cele doua experimente efectuate care i-au condus catre concluzia ca televizorul nu trebuie sa fie dusmanul nostru.
Pentru primul experiment, psihologii au rugat 100 de oameni sa se uite fie la un serial de drama (cum ar fi Mad Men sau The West Wing), fie la un program non-fictiv (ca documentarele How the Universe Works sau Shark Week: Jaws Strike Back), dupa care li s-a facut un test folsit de catre numerosi psihologi pentru a masura inteligenta emotionala: fiecarui individ i-au fost aratate 36 de perechi de ochi si li s-a spus sa descrie ce emotie le este indicata de catre acestia. Persoanele care s-au uitat la programe fictive au avut rezultate mai bune decat cele care au vizionat programe non-fictive.
In cadrul celui de-al doilea experiment au incercat acelasi lucru, schimbat insa de data aceasta programele si indicand pentru fictiune seriile The Good Wife si Lost, iar pentru non-fictiune documentarele Nova si Through the Wormhole.
De asemenea, a fost adaugat un grup de control format din persoane care au facut testul de inteligenta emotionala fara sa se fi uitat la televizor in prealabil.
Din nou, analizele au demonstrat ca cei care au vizionat programele de fictiune au fost mai empatici decat participantii din celalte doua grupuri, iar cei care nu s-au uitat la nici un fel de program TV au avut cele mai slabe rezultate.
Aceste rezultate sunt asemanatoare cu cele ale unei cercetari din anul 2013 care arata ca aceasta capacitate de a empatiza poate fi influentata de fictiunea literara.
Autorii ambelor studii au argumentat faptul ca o povestire fictiva complexa forteaza privitorul sa analizeze toate aspectele situatiei.
Mai mult, deoarece emotiile personajelor nu sunt explicate in detaliu, publicul este nevoie sa faca un efort mental pentru a deduce intreaga poveste si a intelege pe deplin caracterul personajului in discutie.
In concluzie, faptul ca esti atent la o povestire te poate ajuta sa intelegi ce se intampla in mintea unui al om.
Aceasta se numeste „teoria mintii” si este ceea ce fac oamenii atunci cand incearca sa inteleaga semnale sociale si prezic ceea ce va face sau va spune o anumita persoana.
Aceste studii au primit si critici pentru faptul ca documentarele si literatura non-fictiva nu erau despre oameni, sugerand ca acesta este motivul pentru care participantii care s-au uitat la programele fictive au reusit sa citeasca emotiile umane mai bine.
Indiferent care ar fi cazul, cred ca un program TV cu adevarat calitativ nu poate fi daunator pentru mintea si pentru capacitatea noastra de a-i intelege pe cei din jur, ci dimpotriva, se pare ca ne poate ajuta asa ca asteptam cu interes si alte studii mai amanuntite despre acest subiect.
Pana atunci avem scuza perfecta pentru a ne ghemui pe canapea cu o cana de ceai in brate si a ne petrece seara alaturi de minunatele personaje din Mad Men si Game of Thrones.
Autor: Andreea Spanily
Sursa: Nymag.com