Scolioza este un subiect controversat
Articol de Sabina Lapadatescu, 13 octombrie 2015, 13:08
Scolioza reprezintă deformarea coloanei vertebrale în forma literei S sau a literei C.
Unii medici specialişti susţin că apare în primii ani de şcoală din cauza poziţiilor neadecvate pe care le adoptă copii în bancă. Alţii susţin că se transmite ereditar.
Deformările coloanei vertebrale se produc între vârstele de 9 şi 11 ani şi sunt în strânsă legătură cu primii ani de stat în bancă si cu poziţia pe care o adoptă copilul în timpul orelor petrecute la şcoală.
Dacă se constată prezenţa scoliozei la copil, atunci este recomandată monitorizarea permanentă a acesteia de către un medic ortoped.
Atunci când curbura este mai mică de 25 de grade, tratamentul nu este necesar.
Atunci când curbura înregistrează mai mult de 25 de grade, este recomandat corsetul de susţinere.
Odată ce deviaţia depăşeşte 50 de grade, singura opţiune este corectarea acesteia prin intervenţie la nivelul coloanei vertebrale.
Este vorba de un dispozitiv de ultima generaţie care se implantează de-a lungul coloanei şi care, în timp, îşi modifică dimensiunea odată cu creşterea copilului. Metoda duce la scurtarea de patru ori a timpului în care decurge intervenţia chirurgicală. Totodată, durerea dispare, perioada de spitalizare scade considerabil, iar copilul poate avea o viaţă normală, potrivit profesorului doctor Gheorghe Burnei.
Autor: Mihaela Arion