Evenimente culturale pe care nu trebuie să le ratezi astăzi în Bucureşti!
Articol de , 14 octombrie 2015, 11:16 / actualizat: 14 octombrie 2015, 12:40
CINEMA
La Muzeul Ţăranului Român, criticul de fillm Mircea Dan Duţă prezintă, de la ora 18.30’, „Noul val ceh şi slovac din anii `60 ai secolului al-XX-lea. Contextul Istoric (1955-1960)” ilustrat prin proiecţia comediei cu accente critice „Trei dorinţe” regizată de Jan Kadar şi Elmar Klos, urmată şi de un dialog cu publicul. Intrarea liberă.
MUZICĂ
BIG BAND-ul RADIO vă invită, de la ora 19 la Sala Radio, la primul concert sub bagheta dirijorului său Ionel Tudor din stagiunea 2015-2016 al seriei „jazz pe româneşte” moderată de Florian Lungu.
Solistul britanic, Morrissey, cântă în premieră la Sala Palatului, de la ora 20.
Zdob şi Zdub dau concert de la ora 21 în Hard Rock Café.
Institutul Cultural Balassi al Ungariei, vă propune de la ora 19 un concert comemorativ Weiner László ce are în program trei lucrări compuse de acesta: Duo pentru vioară şi violă, Sonată pentru violă şi pian şi Trio de coarde – Serenadă. Interpretează: Csendes László (vioară, violă), Raluca Stratulat (vioară, violă), Andreea Ţimiraş (violoncel) şi Dolores Chelariu (pian).
EVENIMENTE
Cea de-a şasea zi de Bucharest Art Week, la care Bucureşti Fm este partener media, este găzduită de Biblioteca Naţională unde:
– de la ora 18, Claudiu Cobilanschi prezintă Dia-Sahia, despre sfârşitul anilor ’50 în Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”;
– de la ora 19, este vernisată instalaţia video „kinema ikon”, despre cel mai longeviv colectiv din România, care, de la întemeierea lui în 1970 de către George Sabău în Arad, experimentează zona de film, video, hiper-media şi tehnologie.
EXPOZIŢII
În Piaţa Universităţii este vernisată, la ora 14, expoziţia plenară intitulată „Drumuri spre 1989. Europa Centrală şi de Est 1939-1989”. Pregătită de istorici din cadrul Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate, expoziţia prezintă până la sfârşitul lunii procesul complicat al eliberării acestei părţi a Europei de sub dictatura comunistă.
La Muzeul Naţional de Istorie a României are loc, de la ora 18, vernisajul expoziţiei „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă” organizată în colaborare cu Centrul Ceh şi dedicată aniversării a 100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către cunoscutul orientalist şi arheolog ceh, Bedřich Hrozný. Expoziţia constă din două părţi: panouri despre viaţa şi munca lui Hrozný şi o instalaţie realizată de artistul contemporan ceh Pavel Sterec.
La Elite Art Gallery, începând cu ora 18.30’ are loc deschiderea oficială a expoziţiei personale a lui Ilie Boca, „Palimpsestes”, celebrată de un recital de violoncel şi vioară a grupului Duo ViolinCello.
Expoziţia „Incognito – The Architects”, realizată de Albert Sofian este vernisată la ora 19, la Galeria Galateca. Artistul sibian reconstituie un colţ din atelierul său în cadrul galeriei, unde va performa live la şevalet o interpretare de „studiu figură umană” după model.
CONFERINŢE
Campania „Salvaţi Roşia Montană” şi reţeaua Mining Watch România organizează dezbaterea „Cum poate o companie privată să dea în judecată Statul?”, de la ora 18.30’ în Frontline Club din Str. Ştirbei Vodă. Invitat: preşedintele Asociaţiei CRIPDES El Salvador, Bernardo Belloso.
De la ora 19, la The Art of Living Gallery Aurora Liceanu intră în dialog cu poeta Miruna Vlada, pornind de la volumul „Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri”, apărut de curând în seria de autor ce îi poartă numele. Invitaţi speciali: scriitorii Daniela Zeca şi Cristian Teodorescu.