„Filme pentru liceeni” aduce producții în premieră
Articol de Stefania Grigore, 19 octombrie 2015, 09:09
La „Filme pentru liceeni”, umorul deschide subiecte grave: situația tinerilor cu dizabilități.
Prieteniile de-o viață se construiesc în cele mai dificile momente și în cele mai neașteptate locuri. Aceasta este povestea lui Valentin (Joel Basman), un tânăr imobilizat într-un scaun cu rotile în urma unui accident de snowboarding. Valentin este nervos, lipsit de speranță, frustrat de condiția lui actuală, însă din cel mai întunecat loc se naște speranța în forma Mirei (Anna Unterberger), o frumoasă asistentă socială. Din păcate, Mira are un mic defect, sub forma iubitului ei Marc. Valentin se hotărăște să îl înfrunte pe Marc alături de noii lui prieteni.
Vedeți aventura găștii de prieteni care înfruntă împreună prejudecățile și provocările vieții într-un scaun de rotile, la prima proiecție din cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”.
Proiecțiile acestui film, cu durata de 95 de minute, vor avea loc în București în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie la cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex București Mall și Spațiul Public European. Caravana „Filme pentru liceeni” va fi prezentă și în Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.
Filmul Keep Rollin’ îl are ca producător și regizor pe Oliver Paulus, absolvent al Academiei de Film din Germania și câștigătorul mai multor distincții pentru regie. Pentru acest proiect independent i s-a alăturat și Stefan Hillebrand, specializat în criminologie și psihiatrie și membru al unei trupe de teatru de improvizație. Joel Basman, interpretul personajului principal Valentin, este un actor tânăr, premiat cu trofeul pentru debutanți în 2008 la Festivalul de Film de la Berlin. Keep Rollin’ este filmul perfect pentru a dezbate subiecte de interes social, de la prejudecățile manifestate la adresa persoanelor cu dizabilități, la delicvența juvenilă sau violența verbală și fizică în diferite grupuri sociale. Keep Rollin’ a fost nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile Hessian 2014 și a câștigat premiul pentru cel mai bun lung-metraj la festivalul „Disability Film Festival” la Moscova 2014.
Presa internațională a primit cu căldură filmul. Michael Sennhauser notează pentru Sennhauserblog despre Keep Rollin’: ”este un film amuzant și cea mai bună dovadă că o comedie poate să transcendă restricțiile unui gen cinematografic”, Berliner Morgenpost îl consideră “o dramă captivantă pentru o audiență tânără, cu un strop de romantism depășit de jaful ludic înscenat la o benzinărie”, iar Kulturspiegel “un film sincer despre acceptare, care nu este trecătoare sau doar o convenție. Umorul este cheia deschiderii acestei acestei uși greoaie.”
Tinerii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai sărace categorii din populația sub 35 de ani din lume. Se estimează că între 180 și 220 de milioane de tineri suferă de un handicap fizic sau mental și că aproape 80% dintre ei trăiesc în țările aflate în dezvoltare. În România, peste 250.000 de copii și adolescenți trăiesc închiși în instituții ale statului, unde drepturilor lor pentru educație și dezvoltare personală sunt în mare parte ignorate.*
*date statistice comunicate de Centrul de Resurse Juridice și publicate pe site-ul de știri HotNews pe data de 10 decembrie 2014.
”Filmele bune se cunosc din școală”
Proiectul „Filme pentru liceeni” are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice.
Discuțiile din sală vor continua și la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecție aplicate pentru profesori și elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metodă alternativă și interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă. De asemenea, prin intermediul acestor activități, tinerii vor explora ABC-ul lumii cinematografice.