Cati bani reusim sa economisim
Articol de , 20 octombrie 2015, 18:16
Dupa cifrele publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), la sfarsitul lunii septembrie acest an romanii persoane fizice aveau depusi in banci, in lei si in valuta, 141 de miliarde 400 de milioane echivalent lei. Asta inseamna cu peste 9 miliarde echivalent lei mai mult in comparatie cu 30 septembrie anul trecut.
Desi consumul a crescut, desi piata imobiliara se dezvolta, desi vanzarile de automobile au crescut cu 13%, totusi romanii au reusit sa economiseasca peste 2 miliarde de euro in plus intr-un an.
Numarul deponentilor scade
Sumele depuse in banci de persoanele fizice au crescut cu peste 9 miliarde echivalent lei intr-un an, dar numarul deponentilor a ramas relativ constant fata de acum un an, la circa 13 milioane si jumatate de persoane.
In schimb, pe termen mediu, adica in comparatie cu 2008, numarul celor care au economii in banci a scazut sensibil : de la 18 milioane la 30 septembrie 2008 la 13 milioane si jumatate la 30 septembrie 2015.
Deci 4 milioane si jumatate de romani care in 2008 aveau bani la banca acum nu mai au.
Concentrarea bunastarii
Daca facem raportul dintre sumele din depozite si numarul de depunatori acum 7 ani si in acest an cred ca asistam la ceea ce s-ar putea numi concentrarea bunastarii.
La 30 septembrie 2008 cele 83 de miliarde echivalent lei se repartizau intre 18 milioane de depunatori. Asta da o medie de 4600 de lei pe depunator
La 30 septembrie anul acesta, cele 141 de miliarde de lei erau repartizate intre 13 milioane si jumatate de persoane. Asta da o medie de 10400 de lei pe depunator.
Astazi sunt cu 30% mai putini depunatori in banci decat in urma cu 7 ani, dar acesti depunatori sunt de peste doua ori mai bogati decat erau in urma cu 7 ani.
Unii s-au imbogatit, iar altii au saracit?
Asta ar fi prima concluzie, si cea mai la indemana.
Este, totusi, riscant sa spunem ca reducerea numarului romanilor care depun bani in banca este exclusiv din cauza concentrarii bunastarii.
Scaderea mare a dobanzilor la depozitele bancare intre septembrie 2008 si septembrie 2015 cu siguranta i-a indemnat pe multi romani cu bani pur si simplu sa nu-si mai tina banii in banci, ci sa-i investeasca, fie in fonduri mutuale, fie in actiuni la Bursa, fie in achizitii imobiliare, de exemplu.
Programul Prima Casa, care se bucura de un succes remarcabil, are si el un mare merit in cresterea sumelor pe care romanii le investesc in imobiliare.
Cat din scaderea numarului romanilor care au depozite la banci se datoreaza investitiilor si cat este urmare a concentrarii bunastarii este greu de spus, dar ar merita o analiza detaliata.
Alt lucru care trebuie remarcat este ca desi dobanzile la depozitele in valuta au scazut mult mai repede decat cele la depozitele in lei, sumele depuse in valuta au crescut intre septembrie 2008 si septembrie 2015 de la 33,5 miliarde echivalent lei pana la 56,5 milarde echivalent lei.
Deci un plus de 70%.
Cat profit au avut cei care au cotizat la pensiile private
Conform spuselor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) in 7 ani de la lansare Pilonul II, adica pensiile la care cotizam obligatoriu si cu procent fix, a avut un randament mediu de 10,93%
Pilonul III, adica pensiile la care cotizam numai daca vrem, si cu procnetul pe care il vrem, au avut de la lansare si pana acum un randament mediu de 8,1%.
Oricum am lua-o, a cotiza la pensiile private, fie ele obligatorii sau facultative, a fost o idee mult mai buna pentru romani decat a tine banii in depozite in banca.