Cancerul la sân si de col uterin, principalele cauze de deces în România
Articol de , 22 octombrie 2015, 15:58
Cancerul la sân şi de col uterin sunt principalele cauze de deces la femeile din România. Acest lucru se întâmplă din lipsa conştientizării, a diagnosticării în stadiu avansat şi a dificultăţilor în accesul la tratament. Cancerul este în creştere în mod dramatic în ţările cu resurse limitate în oncologie şi în care nu sunt sufieciente informaţii cu privire la conştientizarea publică privind factorii de risc, beneficiile screening-ului, opţiunile de tratament şi supraviţiuire.
Supravieţuitorii de cancer/ susţinătorii cauzei (advocates) pot juca un rol decisiv în creşterea gradului de conştientizare cu privire la cancerul la femei şi susţinerea acestor eforturi. Supravieţuitoarele de cancer, în special, au un rol foarte important pentru a demonstra că un diagnostic de cancer nu trebuie să fie o condamnare la moarte, că este tratabil şi poate fi învins, atunci când este depistat în stadiu precoce şi se face un tratament adecvat.
Misiune
Summitul We Can de educație in cancerul la sân si de col uterin își propune să consolideze mişcarea internaţională de susţinere a femeilor cu cancer şi să asigure progresul în vederea reducerii ratei morbidităţii şi mortalităţii din cauza cancerului la sân şi de col uterin în ţările slab dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare prin sprijinirea reţelelor regionale care cresc gradul de conştientizare asupra cancerului, prin creştere capcităţii instituţionale, prin trasferul de cunoştinţe şi împătăşirea celor mai bune practici de advocacy pentru a demonta miturile negative despre cancer, influenţarea schimbării normelor sociale şi a politicilor publice.
Obiective
• Îmbunătăţirea cunoştinţelor despre cancer în rândul militanţilor, supravieţuitoarelor (în primul rând) şi a furnizorilor de servicii medicale primare
• Conectarea susţinătorilor, medicilor, supravieţuitorilor, factorilor de decizie politică şi mass-mediei
• Dobândirea abilităților avansate de advocacy în cancer şi formarea femeilor pentru a fi lideri în comunităţile lor.