Toamna, artiștii au cules… premiile!
Articol de , 22 octombrie 2015, 15:13
Festivalurile de teatru de la Excelsior, Creangă și Nottara au oferit bucurie spectatorilor și trofee creatorilor. ”Tipografic majuscul”, ”Spaima zmeilor” și ”Vestul singuratic” au fost alese ca fiind cele mai bune spectacole.
Bucureștenii de toate vârstele au avut la acest început de toamnă câte un festival de teatru dedicat. Startul a fost dat de Teatrul Excelsior care a propus un eveniment inedit, adresat adolescenților. Prima ediție a Excelsior Teen-Fest s-a desfăşurat în perioada 25 septembrie – 2 octombrie și a reunit spectacole create pentru liceeni sau care au teme interesante pentru ei dar și dramatizari ale operelor din programa școlară.
Din 3 octombrie, a început Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii ”100, 1.000, 1.000.000 de povești”, organizat de Teatrul Ion Creangă, dedicat celor mai mici dintre spectatori. Timp de opt zile, au avut loc la București peste 40 de reprezentații, 14 dintre producțiile invitate fiind incluse în cele două secțiuni competiționale: spectacole pentru copii cu vârsta sub 6 ani, respectiv peste 6 ani.
Începând cu 8 octombrie, au fost invitați cei mari la teatru, la Fest(in) pe Bulevard. Festivalul i-a provocat pe bucureșteni, oferindu-le în cele zece seri, spectacole cu un limbaj mai puțin academic, în secțiunea competitivă, dar și comedii de bulevard.
Dacă publicul și tipul de spectacol propus au fost diferite, cele trei festivaluri au și un punct comun: premiile.
La Excelsior Teen- Fest, juriul format din criticii de teatru Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Rebecca Humphries, directorul artistic adjunct al Prague Youth Theatre, a acordat următoarele premii: Premiul pentru Cea Mai Bună Regie – Bobi Pricop, pentru spectacolul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, ”Profu’ de religie”; Premiul pentru Cel Mai Bun Actor – Vlad Bîrzanu, pentru rolul din spectacolul ”O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”, realizat la Teatrul Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea; Premiul pentru Cea Mai Bună Scenografie – Vladimir Turturica, pentru scenografia spectacolului ”La ţigănci”, produs de Unteatru; Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol – ”Tipografic Majuscul”, text și regie Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon.
Festivalul le-a dat șansa și tinerilor spectatori de a-și alege preferatul. Juriul adolescenţilor, format din şase elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” și Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, a oferit un premiu special actriţei Iulia Colan, pentru rolul din spectacolul ”Flori pentru Algernon”, producție Teatrul Act.
Pentru cei mici, bucuria a fost cea a întâlnirii cu lumea poveștilor, aprecierea din punct de vedere artistic fiind exclusiv treaba juriului. Acesta a fost prezidat de Slobodan Marković, Director al Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii de la Subotica, Serbia, secondat de criticul Maria Zărnescu, actorul Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, actrița Emilia Popescu şi regizorul Philippe Besson (Germania).
Premiile celei de-a XI-a ediții a Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii ”100, 1.000, 1.000.000 de povești”, au revenit musicalului ”Spaima zmeilor” (Teatrul Ion Creangă) – Premiul ”Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor peste 6 ani, în timp ce Premiul ”Educație timpurie” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor sub 6 ani a fost câștigat ex-aequo de ”Culori” (Olanda) și ”Zbor prin povești” (Teatrul Ion Creangă).
Juriul a premiat, de asemenea, performanțele actorilor Gabi Costin – pentru rolul din spectacolul ”Spaima zmeilor”, și Eti Vaknin Sober – Lupul în ”Petrică și Lupul”, Teatrul Orna Porat, Israel. Trupa din Tel Aviv a obținut un al doilea premiu pentru adaptarea binecunoscutei povești simfonice, interpretarea muzical vocală de excepție a personajelor fiind răsplătită cu un Premiu Special al Juriului. Cel de-al doilea Premiu Special al Juriului a fost acordat artistului Franc Aleu, pentru regia audiovizuală a spectacolului ”Pinocchio” (Roseland Musical, Spania), o producție cu un limbaj scenic inovativ, în care dansul și tehnologia coexistă pentru a compune o lume magică.
Cele două spectacole premiate produse de Teatrul Ion Creangă – „Spaima zmeilor” și ”Zbor prin povești” vor putea fi urmărite de bucureșteni în stagiunea 2015/2016.
Sâmbătă, 17 octombrie, s-a încheiat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard.
La secţiunea competitivă „Criza limbajului… limbajul crizei”, juriul de specialitate, format din criticii: Monica Andronescu, Roxana Croitoru, Doru Mareş, Mircea Morariu şi Pompilius Onofrei (jurnalist şi realizator de emisiuni radio) a decis: Cel mai bun spectacol – ”Vestul singuratic”, regia: Cristi Juncu, producţie a Teatrului Nottara, Bucureşti; Cea mai bună actriţă: Enikő Györgyjakab, pentru rolul din spectacolul ”Cel care închide noaptea” de Nona Ciobanu, producţie a Teatrului Maghiar de Stat, Cluj; Cel mai bun actor Harsányi Attila pentru spectacolul ”Sex, Drugs, Gods and Rock’n’Roll” producţie a Companiei Aradi Kamaraszinhaz, Arad.
În seara de gala, Alexandru Mâzgăreanu a primit premiul special pentru regie, oferit de Revista VIP pentru spectacolul ”Fazanul” prducţie a Teatrului Nottara din Bucureşti.
La secţiunea „Bulevardul comediei”, juriul publicului a desemnat producţia Teatrului Excelsior din Bucureşti, ”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu”, regia: Vlad Cristache, drept cel mai bun spectacol.
Poate paradoxal, ”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu”, creat special de Teatrul Excelsior pentru adolescenți și prezentat în cadrul Teen Fest, nu a fost premiat de juriul tânăr, dar a fost preferat de publicul matur de la Nottara, dornic de comedie. Iar parcursul festivalier al acestui spectacol nu se încheie aici pentru se află și în selecția Festivalului Național de Teatru, ce va începe vineri în Capitală.