Astăzi începe cea de-a 25-a ediţie a FNT!
Articol de , 23 octombrie 2015, 12:11 / actualizat: 23 octombrie 2015, 13:11
Întâlniri inedite cu Silviu Purcărete și cu Horaţiu Mălăele și momente speciale dedicate regizorului Lucian Pintilie și actorului Teodor Corban au loc în ediția aniversară a Festivalul Naţional de Teatru.
Deschiderea Festivalului Naţional de Teatru se va face vineri, 23 octombrie, cu o incursiune în „Lumea lui Purcărete” – un univers creat prin cele peste 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor român şi expuse acum, în premieră absolută, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Talentul de grafician şi caricaturist al actorului Horaţiu Mălăele este deja cunoscut şi confirmat, iar FNT îi aduce acum desenele pe simeze. Vernisajul expoziţiei „Graficaturi”, o colecţie de 40 de lucrări, nuduri şi portrete, va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13:30, în foaierul Sălii Studio a TNB.
Acestea, nu sunt singurele momente speciale pe care ediția aniversară FNT le va oferi bucureștenilor. Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat” – o conferinţă – atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.
Pe lista celor 17 lansări de carte din acest an se află titluri semnate de importanți regizori români Mihai Măniuţiu -”Aventurile hingherului în Balkanya”, Andrei Şerban -”Regia de operă. Gânduri şi imagini” și Cristian Pepino -”Cartea de la Vama Veche”.
Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Teatru este dedicată regizorului Lucian Pintilie. Cu această ocazie, FNT oferă publicului o (re)întâlnire cu unul dintre filmele-simbol ale istoriei cinematografiei românești: ”De ce trag clopotele, Mitică?”. Proiecția va avea loc la Cinema Studio, sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 19:00.
De asemenea, FNT face o reverență în fața unuia dintre cei mai apreciați actori de teatru și cinema ai momentului – Teodor Corban, deținător al rolului principal în cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, ”Un etaj mai jos”. Filmul va avea proiecția de gală în FNT, la Cinema Studio, pe 30 octombrie, de la ora 19:00. Actorul poate fi văzut și în spectacolul ”Vizita bătrânei doamne”, producție a naționalului ieșean, prezentată la TNB, Sala Studio, pe 29 octombrie, de la ora 20:00.
Și pentru că FNT 2015, atât de bogat în evenimente, avea nevoie de un loc central de întâlnire şi de informare, Pasajul Universităţii este, până pe 1 noiembrie, Pasajul FNT.
La orice oră ajungi aici, ai parte de o călătorie vizuală în ultimul sfert de veac teatral, datorită celor peste 250 de afişe ale spectacolelor prezentate în ediţiile FNT precedente.
Expoziția poartă titlul „Afişele Vremii, Vremea Teatrului” și este completată de filmul ce ruleză pe ecranele amplasate în pasaj, ”25 de ani de FNT. O istorie în imagini” – o amplă selecţie de instantanee alese din reprezentațiile găzduite de acest eveniment, de-a lungul întregii perioade, fotografii semnate de Mihaela Marin.
În centrul pasajului se află Punctul INFO FNT, unde trecătorii primesc toate detaliile despre programul manifestărilor, spectacolele festivalului (distribuţii, spații de joc, bilete, preţul acestora), și de unde își pot procura gratis ziarului Festivalului „Jurnalul FNT”.
Zilnic, de la ora 17:00, aici au loc întâlniri cu artiştii prezenți în FNT, prilej pentru poveşti, dialoguri, autografe și chiar scurte spectacole organizate ad-hoc.
Pe toată durata evenimentului, Editura Casa Radio este prezentă cu un stand cu CD-uri, DVD-uri și cărţi multimedia, alături de alte edituri care publică volume de și despre teatru.
Pentru al doilea an consecutiv în Pasajul FNT, în fiecare zi între orele 16.30 – 18.30 cunoscuta artistă Margareta Pâslaru va oferi autografe şi va prezenta CD-ul „Actorii Cântă”, menit să iniţieze donaţii care vor ajunge în conturile campaniei „Artiştii pentru artişti” organizată de UNITER.
Festivalul îşi propune nu doar să fie ancorat în actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Cele patru expoziţii de instantanee şi fotografii inedite îi re-aduc în fața privitorului pe marii actori Gina Patrichi, la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu, Amza Pellea și Ştefan Iordache, la Sala Media, TNB și George Constantin, la Teatrul Metropolis. Teatrul Metropolis găzduiește și expoziția dedicată lui Gellu Naum, la 100 de ani de la naştere, și va organiza, în ultima zi de festival, o întâlnire ”In memoriam Valentin Nicolau”.
Înainte de toate, FNT înseamnă spectacole de teatru, iar oferta din acest an este mai mult decât generoasă. În cele 10 zile de festival se vor juca la București, aproape 100 de reprezentații. Criticul Marina Constantinescu a adus în selecția oficială 44 de spectacole, montări ale teatrelor din capitală și din țară, realizate în stagiunea 2014-2015, semnate de regizori din toate generațiile și create atât în spațiul instituționalizat, cât și în cel independent. Lor li se adaugă și trei producţii invitate din străinătate: „Frontul” / Front – regia Luk Perceval, „War” / Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”, după „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither – Suedia.