De la cartile de bucate si sfaturile mamei, la cea mai mare comunitate de gatit online
Articol de cristina.toma, 23 octombrie 2015, 14:36
Daca in alte tari europene, exista o dezvoltare a restaurantelor, in Romania cultura gatitului acasa si a meselor in familie s-a pastrat, ba chiar s-a dezvoltat in ultimii ani, trecand din bucatarie in mediul online.
Pentru a veni in ajutorul celor pasionati de arta culinara, Skin Media a creat cea mai mare comunitate culinara online prin cumpararea a 4 site-uri adresate celor pasionati de gatit si a creat platforma www.culinar.ro.
Persoane intre 24- 55 de ani cauta aici retete, sfaturi si chiar isi impartasesc impresii si experiente. Dintre cei care intra in aceasta comunitate aproximativ 70% sunt femei. Unele sunt fie doamne care s-au casatorit si si-au descoperit pasiunea pentru gatit, mame care doresc sa faca o surpriza nu doar dulce ci si sanatoasa copiilor, dar si doamne de peste 50 de ani care fie doresc sa incerce retete noi, fie vor sa-si impartaseasca din experienta lor de gospodine. Mai este o categorie a incepatoarelor care cauta retete care se gatesc repede si cu ingrediente care nu costa mult acestea, fiind in majoritate fie studente care stau la camin sau la gazda si nu au mult timp de gatit, fie tinere care si-au gasit de lucru departe de casa si stau in locuite cu chirie. Insa nu doar doamnele si domnisoarele cauta in aceasta platforma retete, ci si domnii, in special cei tineri, care considera ca a gati este un atu pentru un barbat modern si independent.
Interesul pentru anumite retete culinare creste sau scade in functie de sezon sau anumite sarbatori. De exemplu in perioada postului se cauta retete care sa respecte restrictiile impuse de carne, lapte sau oua dar in acelasi timp sa fie gustoase. De sarbatori, de asemenea, sunt cautate retete traditionale. Si pentru ca gusturile se schimba de la o generatie la alta si datorita aparitiei sau accesului mai usor la unele ingrediente, unii posteaza retete noi de preparate pe care fie au avut ocazia sa le guste cand au calatorit in alte tari, fie le-au incercat pe alte meleaguri. Mai sunt si utilizatori care doresc sa se laude cu ceea ce au gatit si posteaza, pe langa retete, si fotografii ale mancarurilor sau deserturilor pe care le-au facut. Iar daca vor sa impartasasca secrete atunci mai posteaza si filme scurte cu proceseul de gatire.
Tot aici se pot cere sfaturi: de exemplu cum sa verifici daca un aluat este copt de ajuns, ori ce sa faci ca prajitura pufoasa sa nu se lipeasca de tava si multe ca acestea.
Si asa o platforma culinara devine un forum unde poti sa schimbi impresii, sa ceri sfaturi si chiar sa iti gasesti prieteni.
Astfel, doar la o simpla accesare se pot gasi peste 27.000 de retete. De asemenea, puteti cere sfaturi oricui dintre cei 4 milioane de utilizatori cu totii, interesati 100% de gatit. Printre acestia se regasec multi romani care locuiesc in afara granitelor tarii. De aici putem trage o concluzie: ca unitatea unui popor nu trebuie definita doar prin limba, teritoriu, cultura ci si prin mancarea pe care o gateste !