Ascultă Radio București FM Live

Statul ne va da banii inapoi cu dobanda

Articol de , 26 octombrie 2015, 18:18

Pentru prima oara in Romania, statul a fost pus pe picior de egalitate cu simplul cetatean cand este vorba de returnarea unei datorii.

Ce a decis Curtea Constitutionala.

Martea trecuta Curtea Constitiionala (CC) a decis ca cetatenii care platesc în mod nejustificat anumite sume la stat vor trebui sa primeasca, la restituirea sumei, si dobanda aferenta intregii perioade in care banii le-au fost retinuti.

Curtea Constituționala a luat în dezbatere prevederile Ordonantei de urgenta a guvernului  92/2003 privind Codul de procedura fiscala care prevederi nu acordau nicio despagubire suplimentara pentru sumele pe care statul le returneaza persoanelor de la care le-a perceput in mod nejustificat. Ti se dadeau banii inapoi si atat.

 

Justificarea deciziei  CC

„Curtea a reţinut ca normele criticate (din  OUG 92/2003 –n.red.) generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilităţii folosirii sumei de bani percepută nelegal şi privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume”.

CC a hotarat ca daca cetateanul nu primeste si dodanda, asta inseamna  “incalcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art. 44 din Constitutie”

Este aceeasi stratagema pe care o utilizeaza si companiile de asigurari cand intarzie cu 2 sau 3 luni plata despagubirilor pentru politele auto, timp in care ele castiga dobanda pentru banii tinuti in banca, iar cel care pierde este cel care a platit reparatia din buzunar (proprietarul masinii, sau service-ul auto)

Sentinta CC este definitiva si executorie

Uniunea Europeana ne va da bani  pentru cheltuielile pe care le facem cu refugiatii

La sfarsitul saptamanii trecute, comisarul Corina Cretu a trimis tuturor ministrilor din UE insarcinati cu gestionarea fondurilor comunitare, deci si ministrului roman Marius Nica, cate o scrisoare in care i-a informat ca Fondul european de dezvoltare regionala poate cofinanța diferite proiecte destinate refugiatior : crearea unor centre de primire, spitale mobile, furnizarea de apă și facilități sanitare, asigurarea infrastructurii sociale, de sănătate, de educație, cazare și îngrijire a copilului etc.

In plus, Corina Cretu spune ca vom mai primi bani de la Bruxelles chiar si pentru înființarea de noi întreprinderi daca acestea au ca scop integrarea imigrantillor in societate.

Se pare ca deja  220 de milioane de euro au fost re-directionati catre în Italia pentru a finanța facilități de primire a refugiatilor precum și acivitatea navelor de patrulare și salvare.

Guvernul anunta si alte scaderi de taxe.

In ciuda certurilor cu FMI si Bruxelles din cauza cresrerilr de salarii si a reducerilor de taxe, executivul se arata decis sa mai scada si alte taxe.

Cel putin asa afirma premierul saptamana trecuta cand  a anuntat  ca guvernul va modifica din nou, maine,  Codul Fiscal, ca sa reduca TVA la apa, de la 1 ianuarie, de la 20% la 9% pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial.

Daca asta chiar se va intampla, probabil ca va creste consumul de apa, si ma gandesc mai ales la irigatii, dar este sigur ca  preţurile unor produse şi servicii va scadea si el.

Ma indoiesc ca vor scadea tarifele la spalatorii, sa zicem, dar bauturile racoritare, de exemplu, care se realizata din concentrate, sau alimentele pentru care se consuma multa apa ar trebui sa se ieftineasca.

Tot maine, guvernul ar urma sa devanseze cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%.

In Codul Fiscal recent intrat in vigoare respectiva reducere era prevazuta pentru 1 ianuarie 2017, dar ar urma sa fi aplicata la 1 ianuarie 2016.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson