Evenimente culturale pe care nu trebuie sa le ratezi astazi in Bucuresti
Articol de , 27 octombrie 2015, 09:58 / actualizat: 27 octombrie 2015, 13:02
CINEMA
Programul Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” de marţi 27 octombrie.
La Cinema Studio rulează:
– de la ora 13.45’, programul Romanian Short Waves #2 cu intrare liberă;
– de la ora 15.30’, „La vie en grand”, de Mathieu Vadepied ce prezintă povestea lui
Adama, adolescent de culoare din periferiile Parisului;
– de la ora 18, drama „Chronic”, de Michel Franco distins cu Premiul pentru scenariu, portretul lui David, un asistent medical care lucrează cu bolnavi în stadiul terminal şi are nevoie de fiecare pacient în parte la fel de mult cum fiecare pacient are nevoie de el;
– de la ora 20.15’, drama „The High Sun”, ce a primit Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard, proiectată în prezenţa regizorului Dalibor Matanić care a transpus pe ecran trei poveşti de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat, plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite (1991, 2001, 2011), pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecinţele anumitor mentalităţi.
La sala Elvira Popescu a Institutului Francez puteţi viziona:
– de la ora 13.45’, selecţia „10 ani de documentare ARISTOTELES WORKSHOP – Best of #2” cu intrare liberă;
– de la ora 15.45’, scurtmetrajele „Ramona” ce a obţinut Premiul Canal+ din secţiunea Semaine de la Critique, şi „Kowalski” proiectate gratuit în prezenţa regizorului Andrei Crețulescu;
– de la ora 18.15’, „Arabian Nights vol. 1 – The Restless One”, variantă modernă celebrei colecţii de povestiri „1001 de nopţi” convertită într-o trilogie cinematografică de Miguel Gomes, în prima parte Şeherezada povestind necazurile care se abat asupra țării unde se visează balene şi sirene, în timp ce şomajul se răspândeşte;
– de la ora 20.45’, „An / Sweet Red Bean Paste” de japoneza Naomi Kawase despre o femeie de 70 de ani care deţine secretul unei paste delicioase şi îl convinge pe proprietarul unei mici patiserii s-o angajeze, transformând micul magazin într-un loc extrem de popular.
La CinemaPRO:
– de la ora 15.15’, „Amy”, portretul făcut de Asif Kapadia cunoscutei cântăreţe britanice;
– de la ora 18.15’, „Mustang”, drama a cinci fete dintr-o localitate din Turcia în căutarea libertăţii realizată de Deniz Gamze Ergüven;
– de la ora 20.45’, drama „Louder than bombs”, de Joachim Trier.
MUZICĂ
De la ora 19, Sala Radio este gazda finalei Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” organizat de Patriarhia Română prin Sectorul teologic-educaţional. Invitaţi speciali ai evenimentului sunt Corul de Copii Radio ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, dirijat de Voicu Popescu, şi actriţa Ana Calciu.
În ambele săli ale Ateneului Român, tot de la ora 19 au loc evenimente:
– la sala Mare, Corul Filarmonicii „George Enescu” dirijat de Iosif Ion Prunner interpretează un program Wagner, în pauza concertului fiind lansat volumul „Iosif Ion Prunner, Trei generaţii la Ateneul Român“;
– la sala mică, în cadrul Stagiunii de marţi seara, pianista Mădălina Claudia Dănilă interpretează, într-un recital, lucrări de Schubert, Brahms, Liszt, Enescu şi Marţian Negrea.
EXPOZIŢII
La Cărtureşti Carusel, la ora 19 este vernisată expoziţia „Efecte colaterale” semnată de George Anghelescu, organizată de Aiurart şi H’art Gallery, ce poate fi vizitată până pe 22 noiembrie.
CARTE
La sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, la ora 16 are loc lansarea volumului „Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler, apărut în colecţia Yorick şi tradus din limba italiană de Alice Georgescu.
CONFERIŢE
În Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, de la ora 10 începe ultima parte a sesiuni de comunicări ştiinţifice „Pădurea spânzuraţilor – oglindă a Marelui Război”, organizată cu ocazia aniversării a 50 de ani de la premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Ciulei şi a comemorării Primului Război Mondial.
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare, de la ora 17.30’ are loc o sesiune dedicată sociologului Dimitrie Gusti (1880-1955).