Hipertensiunea pulmonară
Articol de , 27 octombrie 2015, 12:46
Hipertensiunea pulmonară este o boală care poate fi tratată, însă nu şi vindecată si reprezintă creşterea presiunii vaselor de sânge din plămâni.
Spre deosebire de hipertensivi, persoanele normale au întotdeauna o tensiune arterială scăzută în circulaţia pulmonară fie că depun efort fizic, fie că sunt în stare de repaos.
Există două cauze ale hipertensiunii pulmonare: una dintre ele este necunoscută şi se asociază cel mai adesea cu istoricul familial, iar cea de-a doua este asociată cu o boală cardiacă sau pulmonară.
Tratamentul hipertensiunii pulmonare presupune cel mai adesea tratarea cu medicamente a bolii pulmonare, iar în cazuri extreme se poate recurge chiar la transplantul pulmonar.
Simptome
Persoanele care suferă de hipertensiune pulmonară manifestă o îngustare a vaselor de sânge de la nivel pulmonar. Această îngustare a vaselor sanguine ce determină creşterea tensiunii arteriale este responsabilă şi de apariţia simptomelor hipertensiunii pulmonare.
Simptomele pot fi specifice şi altor boli, însă majoritatea pacienţilor care au această afecţiune, acuză dispnee, oboseală sau scăderea capacităţii de efort, senzaţia de apăsare în piept şi stări de leşin.
Dacă partea dreaptă a inimii îşi pierde capacitatea de pompare, se poate ajunge la acumularea de apă la nivelul picioarelor (edeme).
Diagnosticul hipertensiunii pulmonare este pus pe baza efectuarii unui control de specialitate care constă în efectuarea unei electrocardiograme, a unei radiografii toracice şi a unei ecocardiografii.
Tratamentul medicamentos nu poate vindeca hipertensiunea pulmonară. Există însă câteva remedii care pot diminua simptomele acestei afecţiuni.
Modificarea stilului de viaţă este una dintre condiţii.
Persoanele care suferă de boli cardiace sau pulmonare trebuie să renunţe la fumat. Dacă nu se pot lăsa din proprie iniţiativă, un medic specialist le poate prescrie tratamentul necesar. De asemenea se recomandă şi evitarea fumatului pasiv.
Femeile care suferă de hipertensiune pulmonară trebuie să evite să rămână însărcinate.
Multe persoane care suferă de hipertensiune pulmonară spun că reducerea stresului le îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii.