Cele mai interesante evenimente culturale
Articol de , 28 octombrie 2015, 14:02
CINEMA
Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” a programat în această zi de miercuri:
– la Cinema Studio:
- de la ora 15:45, „Masaan”, film de Neeraj Ghaywan despre personaje indiene în căutarea unor vieţi mai bune, sfâşiate între modernitate şi fidelitatea faţă de tradiţii, distins cu Premiile Tânără Speranţă şi FIPRESCI din secţiunea Un Certain Regard;
- de la ora 18:30, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé ce i-a adus lui Vincent Lindon Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul Thierry care, după 20 de luni în şomaj la 51 de ani îşi găseşte un nou loc de muncă, ce aduce însă o dilemă morală: poate accepta orice, doar ca să-şi păstreze serviciul?
- de la ora 20:45, „Mountains May Depart”, dramă de Jia Zhang–Ke ce se desfăşoară pe durata unui sfert de secol, în care personajele îşi trăiesc visele, iubirile şi deziluziile între o Chină în profundă schimbare şi Australia ca promisiune a unei vieţi mai bune.
– la sala Elvira Popescu a Institutului Francez:
- de la ora 16:00, „L’ombre des femmes”, dramoletă amoroasă de Phillipe Garrel;
– de la ora 17:45, „Arabian Nights vol. 2 – The Desolate One”, variantă modernă a celebrei colecţii de povestiri „1001 de nopţi” convertită într-o trilogie cinematografică de Miguel Gomes, în partea a doua Şeherezada povestind cum deznădejdea i-a cuprins pe oameni;
– de la ora 20:30:, drama „Comoara” realizată de Corneliu Porumboiu distinsă cu premiul „Un Certain Talent”, precedată de documentarul omonim ce a stat la baza sa şi urmată de o discuţie cu realizatorul. Intrare liberă
– la CinemaPRO:
- de la ora 15:45, drama „The High Sun” regizată de Dalibor Matanić ce a primit Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard pentru cele trei poveşti de dragoste interetnice prezentate în contextul conflictului sârbo-croat, plasate în acelaşi loc idilic, însă în trei perioade diferite (1991, 2001, 2011), pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecinţele anumitor mentalităţi;
- de la ora 18:15, „Rams” de Grimur Hakonarson distins cu Premiul secţiunii Un Certain Regard ce spune povestea a doi fraţi dintr-o vale izolată din Islanda, care nu-şi mai vorbesc de mai bine de 40 de ani dar sunt nevoiţi să se unească pentru a salva ceea ce au cel mai de preţ: oile;
- de la ora 20:30, drama „Chronic”, de Michel Franco ce a primit Premiul pentru scenariu pentru acest portret al lui David, un asistent medical care lucrează cu bolnavi în stadiul terminal şi are nevoie de fiecare pacient în parte la fel de mult cum fiecare pacient are nevoie de el.
MUZICĂ
Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra de Muzică Populară Radio susţin, de la ora 19:00, la Sala Radio concertul „George Enescu şi lăutarii dinastici bucureşteni”.
Solişti: Alexandru Mica, violonista Simina Croitoru şi naistul Cornel Pană, dirijorul ambelor orchestre
Pentru a pătrunde mai uşor în atmosfera serii, dar şi pentru o mai bună documentare, în foaierul Sălii Radio, aripa Berthelot, va fi deschisă, în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu, expoziţia: „George Enescu şi muzica lăutarilor români”.
La Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, de la ora 19:00, are loc premiera spectacolului de muzică experimentală „Calea îngerului uman”, o călătorie muzicală iniţiatică la care participă Grigore Leşe.
În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (28 oct. – 30 nov.), Costin Soare susţine împreună cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu un concert de la ora 19:00, la Universitatea Naţională de Muzică.
În cele două săli ale Ateneului Român au loc evenimente ce încep tot de la ora 19:00:
– la sala Mare, este sărbătorită soprana Liliana Dumitrache la 35 de ani de activitate artistică printr-un concert la care participă mai mulţi solişti şi Trio Mozaic, având în program lucrări de Bach, Händel, Mozart, Rossini, Gounod, Puccini, Şostakovici, Gershwin, Johann şi Richard Strauss;
– la sala mică, pianista Cristina Mihart susţine un recital cu lucrări ale compozitorilor Haydn, Beethoven, Chopin şi Schubert.
Concertul bucureştean al celei de-a 4-a ediţii Soundczech, de muzică cehă contemporană, este susţinut de formaţiile Ventolin şi Aid Kid din Cehia, precum şi de cea românească Plurabelle, de la ora 21:00, la Centrul Ceh.
LANSARE DE CARTE
De la ora 17:00, la Teatrul Metropolis are loc un eveniment marca Yorick pornind de la volumul „Parisul personal. Casa cu daruri”, semnat de George Banu, la care participă, pe lângă autor, Felix Alexa, Monica Andronescu, Constantin Chiriac, Marina Constantinescu, Mihaela Marin.
În foaierul Ateneului Român, la ora 18:00 este lansat volumul „Istoria întortocheată a jaguarului albastru – Jaguarul Regelui Mihai” de Radu Portocală.