OMS a dat verdictul! Excludem si carnea din alimentatie?
Articol de , 28 octombrie 2015, 11:36
In premiera, carnea procesata a fost clasificata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cancerigena.
Astfel, baconul, carnatii, sunca si alte mezeluri produse in urma afumarii carnii, adaugarii sarii si a conservantilor prezinta un risc la fel de crescut de a face cancer precum fumatul – atrag atentia specialistii.
Mai mult, conform anuntului facut de OMS, carnea procesata a fost inclusa in aceeasi categorie cu plutoniul si alcoolul.
Cum percep consumatorii aceasta informatie aparuta in presa ?
CONSUMATOR 1:“Doamna eu pot sa ma refer la mine! Cum percepe consumatorul in general nu am de unde sa stiu. Insa brusc, subit si dintr-odata am descoperit si aceasta chestier. Dar calitatea aerului, a apei, a painii, absolut a tuturor alimentelor intereseaza pe cineva? Parerea mea, repet, e ca totul face parte dintr-un joc ca sa mai abatem atentia de la ceea ce se intampla.
CONSUMATOR 2:“Pai ce sa zic…mi se pare complet aiurea Campania pe care o fac cei de la OMS. Stam la oras si nu crestem animale! Au mancat carne si stramosii nostril si nu s-au mai imbolnavit, nu mai existau atatea cazuri de cancer si alte boli. Nu avem ce sa mancam altceva asa ca suntem nevoiti sa luam de pe piata”.
CONSUMATOR 3:“O mare mizerie! De chestia asta probail toata lumea stia si nu s-a facut nimic. In tarile civilizate probabil ca treaba asta este de mult luata in calcul. Banuiesc ca se refera strict la procesarea industrial nu la produsele romanesti traditionale. Nu voi cumpara si oricum nu o faceam nici pana acum. Este un produse foarte putin consumat de familia mea.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca 50 de grame de carne procesata pe zi – mai putin de doua felii de bacon – maresc riscul de cancer colorectal cu 18%, Despre carnea rosie macra, OMS sustine ca este „probabil cancerigena”, insa dovezile in acest sens sunt pentru moment limitate.
Aceeasi organizatie sustine ca nu ar trebui, insa, sa eliminam complet carnea rosie din alimentatie, pentru ca aceasta are efecte benefice pentru sanatate.
Conform anuntului facut luni, carnea procesata a fost inclusa in aceeasi categorie cu plutoniul si alcoolul. Totusi, organizatia transmite ca nu e totuna sa mancam un sandvis cu bacon sau sa fumam. Riscul de cancer colorectal creste proportional cu cantitatea de carne procesata consumata.
Anuntul organizatiei a fost facut dupa ce International Agency for Research on Cancer (IARC) a revazut 800 de studii ce au analizat legatura dintre carne si cancer.
Contactat telefonic de colega noastra Andreea Erhan – doctorul Vlad Manastireanu purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Carnii spune ca: “Populatia trebuie sa fie constienta de faptul ca, pe de o parte, media de consum si preparate din carne in Europa este de 23 de grame si nu de 50 de grame cum au luat in calcul cei de la OMS, iar pe de alta parte faptul ca aceasta boala – cancerul – apare ca urmare a unei multitudini de factori si nu ca urmare a consumului de carne si a preparatelor din carne.Da este adevarat ca un consum exagerat de mancare si nu numai de carne sau de preparate din carne , dar si de fructe care ar putea sa fie contaminate fara sa stim cu anumite substante chimice, fie un factor favorizant al aparitiei cancerului de diferite tipuri. Insa, sa pui pe seama unui singur aliment sau a unei singure categorii de alimente carnii rosii si a preparatelor din carne cauzele aparitiei cancerului mi se pare exagerat si mi se pare ca induce o stare de neliniste in randul populatiei care pe buna dreptate s-ar intreba SI NOI CE MAI MANCAM?Daca va aduceti foarte bine aminte, in ruma cu doi sau trei ani de zile in urma se spunea ca si cartoful este cancerigen. Dupa aceea niste cercetatori au spus ca si painea dar si usturoiul contin substante cancerigene. In anii ’70 consumul de carne era unul dintre principalele cauze a aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa, populatia trebuie sa stie ca industria prelucatoare a carnii din Romania si nu numai foloseste in prezent tehnologii foarte moderne de obtinere a preparatelor din carne.In alta ordine de idei, toate preparatele au un continut de peste 80% la suta de carne, iar condimentele care se folosesc sunt cat mai apropiate de condimentele naturale.Bineinteles, asta am spus-o si am sa o spun intotdeauna ca principala preocupare a celor care produc carne in Romania, dar si care prelucreaza carnea este siguranta alimentara a cetateanului. Nimeni nu isi poate permite sa puna in consum alimente care ar adduce atingere, nu numai ca si factor favorizant al cancerului , dar si atingere sanatatii populatiei. Pe de alta parte trebuie sa se stie ca proteina cea mai valoroasa unui organism sanatos se ia din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe, ca sa nu mai amintesc ca toti medicii recomanda o viata echilibrata, o alimentatie echilibrata astfel incat sa putem sa ne luam toti nutrientii necesari dezvoltarii si cresterii normale a organismului.”
REPORTER: “ Anuntul facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii il percepeti oarecum ca pe o campanie indreptata impotriva producatorilor, a fermierilor..? Asta pentru ca, in numai doua zile foarte multa lume o pune pe seama acestui lucru. “
VLAD MANASTIREANU: “O iau mai mult ca pe o campanie indreptata impotriva unui sector care s-a dezvoltat foarte mult si daca ne uitam si pe statisticile care vin din Europa pe zona mezelurilor, in special a celor crud-uscate, consumul a crescut foarte mult in ultima perioada de timp fiind considerate pe de o parte, mezeluri de foarte buna calitate chiar daca putin mai scumpe, insa obtinute prin procedee foarte sanatoase. Trebuie sa stiti de asemenea ca atat in carnea rosie cat si in preparatele de carne se gaseste tot complexul de proteine, aminoacizi, vitaminele din grupa B, in speciala vitamina B 12, care, toate la un loc asigura dezvoltarea sistemului imunitar al organismului. Insa, si noi suntem de acord ca stresul de zi cu zi, genetica fiecarui individ, varsta, viata dezordonata chiar si alimentatia dezechilibrata sunt factori care pot sa isi aduca un aport insemnat in aparitia cancerului de orice fel. “
Un reportaj realizat de Andreea Erhan