Ascultă Radio București FM Live

Cate case se construiesc si cat suntem noi pregatiti sa platim

Articol de , 29 octombrie 2015, 19:12

Numarul de locuitne se construiesc in Capitala este in crestere remarcabila, la fel ca si cel al locuintelor vechi scoase la vanzare. Stim care sunt preturile cerute de dezvoltatorii imobiliari si de cei care isi vand apartamentele.

Cat sunt dispusi romanii sa plateasca pe o casa

Exista un studiu pe aceasta tema publicat chiar astazi de site-ul wall-street.ro.

Este de fapt un chestionar, nu un studiu de piata in toata puterea cuvantului, dar rezultatele sunt interesante.

65,5% din respondentii la chestionar au afirmat ca ar plati 40.000 euro pentru un apartament de doua camere de 50 mp utili in Capitala.

Doar 22% din respondeti s-au declarat dispusi sa plateasca 50.000 euro pentru un apartament cu aceasta suprafata, in timp ce restul de circa 12% au spus ca ar da chiar 60.000 euro pe 50 de metri patrati.

Evident ca cel mai mult conteaza unde este pozitionata locuinta: 54,5% din respondenti au afirmat ca atunci cand cauta o locuinta se uita in primul rand la amplasare, in timp ce numai 27% au afirmat ca pe primul plan este calitatea locuintei.

Amplasarea mai buna a apartamentelor vechi, in zone centrale sau aproape de  vaduri comerciale si de mijloacele de transport in comun este si motivul pentru care cei mai multi spun ca ar alege o locuinta veche mai curand decat una noua.

Dezvoltatorii imobiliari prefera sa construiasca locuinte la preturi modeste

Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker spune ca peste 50% din oferta de apartamente noi cu livrare in acest an este adresata categoriei mass market, adica acea categorie de cumparatori care are nevoie de programul Prima Casa.

Din aceasta cauza cele mai multe locuinte nou livrate au suprafete comparabile sau chiar mai mici decat locuintele vechi, nivelul finisajelor este mediu, iar de obicei sunt amplasate in zone periferice sau, in cel mai bun caz, in interiorul cartierelor populare.

Revenind la sondajul wall-street, 52,7% din respondenti au afirmat ca preturile prea mari sunt principala problema a locuintelor noi.  Doar 20%  afirma ca nu au incredere in calitatea constructiei, iar 18,2% considera ca lipsa mijloacelor de transport in proximitate este o problema majora.

Ce spune BCR

BCR a publicat astazi un comubnicat pe tema situatiei locative din Romania, care cuprinde si rezultatele unui un studiu realizat de

56% dintre romani planuiesc sa-si cupere o locuinta, dar pe termen mediu (5 ani), in timp ce 29% planuiesc acest lucru pe termen scurt (următoarele 12 luni)

Conform celor mai recente studii citate ce BCR o locuinta din Romania are, în medie, 2,7 camere si o suprafaţă locuibilă de 47,1 mp.

Problema Romaniei este supra-aglomerarea: in UE, unei persoane îi revin, in medie, 1,6 camere, timp ce în România o persoană dispune de numai 0,9 camere.

Ritmul de crestere a numarului de locuinte, de sub 1% pe an, este, deci, total insuficient ca sa schimbe aceasta situatie precizeaza BCR.

In Bucuresti se construieste cel mai intens

Se construiese chiar mai intens decat in perioada bulei mobiliare din 2008.

Din datele INS in primul semestru din acest an s-au livrat in Bucuresti si Ilfov peste 4700 de locuinte noi, in timp ce in primul semestru din 2008 s-au livrat doar 3300 de locuinte noi.

Deci un plus de aproape 45% care este normal, pentru ca in Bucurersti si Ilfov se concentreaza bogattia Romahniei.

Dupa cum spune Banca Nationala, In luna septembrie, persoanele fizice din Bucuresti si Ilfov aveau bani depusi in banci, in lei si in valuta, echivalentul a peste 49 de miliarde de lei, in timp ce toti romanii aveau depusi in banci echivalentul a 128 de miliarde echivalent lei.

Adica populatia din Bucureti-Ilfov detine 38% din toate economiile romanilor la banci.

Tot BNR spune ca in septembrie bucurestenii si ilfovenii aveau angajate credite pentru locuinte de 20 de miliarde echivalent lei, iar toata tara avea angajate credite pentru locuinte de 48 de miliarde echivalent lei.

Deci in capitala si imprejurimi sunt concentrate peste 41% din creditele pentru locuinte luate in toata Romania.

 

 

Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson