Evenimente culturale pe care nu trebuie să le ratezi astăzi în Bucureşti!
Articol de , 29 octombrie 2015, 09:03
CINEMA
Programul ultimei zile oficiale a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.
La Cinema Studio:
– de la ora 13.45’, programul Romanian Short Waves #4 cu intrare liberă;
– de la ora 18.30’, „La tierra y la sombra”, dramă realizată de Cesar Augusto Acevedo ce a primit premiul Camera d’Or şi spune povestea bătrânului fermier Alfonso care, la 17 ani după ce şi-a abandonat familia, va încerca să-şi regăsească locul şi să o salveze;
– de la ora 20.45’, „Our Little Sister”, dramă japoneză de familie realizată de Hirokazu Kore–Eda.
La sala Elvira Popescu a Institutului Francez:
– de la ora 13.45’, selecţia „10 ani de documentare ARISTOTELES WORKSHOP – Best of #2” cu intrare liberă;
– de la ora 15.15’, „Rams” de Grimur Hakonarson distins cu Premiul secţiunii Un Certain Regard ce spune povestea a doi fraţi dintr-o vale izolată din Islanda, care nu-şi mai vorbesc de mai bine de 40 de ani dar sunt nevoiţi să se unească pentru a salva ceea ce au cel mai de preţ: oile;
– de la ora 17.45’, „Arabian Nights vol. 3 – The Enchanted One”, variantă modernă a celebrei colecţii de povestiri „1001 de nopţi” convertită într-o trilogie cinematografică de Miguel Gomes – cu care are loc şi o sesiune de Q&A via Skype -, în această ultimă parte Şeherezada se îndoieşte că mai are putere să spună poveşti care-i plac Regelui, pentru că ele cântăresc în inima ei cât 3000 de tone;
– de la ora 21.15’, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé ce i-a adus lui Vincent Lindon Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul Thierry care, după 20 de luni în şomaj la 51 de ani îşi găseşte un nou loc de muncă, ce aduce însă o dilemă morală: poate accepta orice, doar ca să-şi păstreze serviciul?
La CinemaPRO:
– de la ora 15’, „An / Sweet Red Bean Paste” de japoneza Naomi Kawase despre o femeie de 70 de ani care deţine secretul unei paste delicioase şi îl convinge pe proprietarul unei mici patiserii s-o angajeze, transformând micul magazin într-un loc extrem de popular;
– de la ora 17.30’, „Mountains May Depart”, dramă de Jia Zhang–Ke ce se desfăşoară pe durata unui sfert de secol, în care personajele îşi trăiesc visele, iubirile şi deziluziile între o Chină în profundă schimbare şi Australia ca promisiune a unei vieţi mai bune;
– de la ora 20.45’ începe GALA DE ÎNCHIDERE ce cuprinde proiecţia cu scurtmetrajele restaurate ale fraţilor Lumière, comentate live de Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes.
În Aula Magna a Universităţii Româno-Americane are loc, de la ora 15.45’, vizionarea documentarului „Experimentul Bucureşti” în prezenţa regizorului Tom Wilson, proiecţia fiind urmată de o dezbatere şi premierea participanţilor la cea de-a II-a ediţie a Concursului Naţional de Drepturile Omului şi Migraţie.
DANS
În cadrul eXplore dance festival, de la ora 19.30’ are loc la WASP o reprezentaţie cu spectacolul „The Point” de Anne Juren din Austria.
MUZICĂ
Festivalul de muzică veche a programat, de la ora 19 la Muzeul Naţional Cotroceni, concertul „Il giardino di Giulio Caccini” susţinut de Formaţia de muzică veche Faenza din Franţa.
Orchestra Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Hyun Jin Yun având în program trei lucrări de Beethoven: Uvertura „Prometeu”, Concertul pentru vioară şi orchestră – solistă Mihaela Martin şi Simfonia nr. 7.
În cadrul proiectului „Jazz:ish”, la sala Radio are loc, de la ora 20, un concert de „future jazz” susţinut de Nils Petter Molvær – Trumpet, Ivar Grydeland – Guitar, Jo Berger Myhre – Bass şi Rune Arnesen – Drums, ce face parte din turneul de promovare al celui mai nou album al lor: „Switch”.
Sala Palatului găzduieşte, de la ora 19.30’, Gala „Chapeau!”, care îi este dedicată lui Gabriel Cotabiță şi reuneşte artişti precum Aurelian Temişan, Luminiţa Anghel, Loredana şi Smiley.
Trupa Compact lansează un nou single, „La mulţi ani, Iubirea mea!”, de pe viitorul ei album, în cadrul unui concert susţinut de la ora 21.30’ în Hard Rock Cafe.
EXPOZIŢII
„Florile Reginei”, prima expoziţie florală cu ocazia celebrării a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria a României este deschisă la ora 18, la Hotel Arc de Triomphe.
CARTE
Scriitorul francez David Foenkinos se întâlneşte cu cititorii români pentru lansarea romanului „Charlotte”, câştigător al premiului Renadout, de la ora 19, la Librăria Cărtureşti Verona. Mai participă Adina Diniţoiu şi Bedros Horasangian.
CONFERIŢE
În perioada 29 – 31 octombrie, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează „Şcoala de antropologie”. Este un periplu documentat şi interactiv prin istoria acestei discipline, prezentat în trei episoade consecutive, de profesorul Cătălin D. Constantin la orele 12, la Palatul Suţu, unde azi, de la ora 19, Narcisa Ştiucă susţine conferinţa „Via, vinul şi beţia la români”, în cadrul seriei „Conferinţele de joi”.
Primele rezultate ale cercetării antropologice din cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” vor fi anunţate astăzi, începând cu ora 18.30’, la Institutul Cultural Român în cadrul unei conferinţe de prezentare a impactului cultural al celor opt grupuri minoritare cercetate: chinezi, britanici, turci, francezi, indieni, italieni, libanezi şi „moldoveni”.