Mihai Eminescu, omul esentelor elementare cufundat in atemporalitate
Articol de Vicentiu Andrei, 29 octombrie 2015, 01:17
Cum să nu-l recunoaştem ori măcar să-l invocăm pe Mihai Eminescu, atâta timp cât românii au trăit frământaţi de ideea întâlnirii cu prima treaptă care duce către…Luceafăr?
Dacă locul naşterii mamei a fost Joldeşti…
Naşterea şi botezul trimit la Botoşani…
Oamenii din Ipoteşti – deoportivă intelectualii care au alcătuit sau alcătuiesc viaţa „Centrului Naţional de Studii” – ştiu ce înseamnă „să stai pe unde a colindat Eminescu”…
Iar atunci când spui Cernăuţi, rosteşti Eminescu…
Ne reamintim cum şi prin ce împrejurări a ajuns Eminescu în capitala Austriei si cum ilustrul poet a ajutat basarabenii să supravieţuiască…
Eminescu a fost şi este susceptibil de a fi privit din foarte multe puncte de observaţie…
Astăzi, unii merg cu demitizarea lui până acolo încât identifică tot felul de puncte mai puţin seducătoare din viaţă şi comportament, conturându-i un portret care nu seamănă cu fotografia din tinereţe.
Pentru ceilalți, Eminescu a rămas omul „pământului nostru”, poet national al esenţelor elementare, cufundat într-un soi de atemporalitate, aproape dizolvându-se în cosmos, în natură şi într-o istorie impermeabilă la modernitate.
Citeste AICI totul despre Mihai Eminescu!
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.