Petrila: inca un simbol industrial care moare
Articol de , 30 octombrie 2015, 15:01 / actualizat: 31 octombrie 2015, 10:49
Cea mai veche mină de carbune din România, deschisa la Petrila în 1859, s-a închis vineri în conformitate cu promisiunile autoritatilor de la Bucureşti de a inchide minele neprofitabile, transmite Agentia France Presse (AFP)
“Este un moment trist pentru Valea Jiului, care va marca viata tuturor celor care, la fel ca mine, au lucrat aici”, a declarat directorul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel.
Mina din Petrila, care este şi cea mai adanca mină din Romania, cu galerii pana la 940 de metri adancime, nu mai avea in ultimele luni de functionare decat 30 de mineri, fata de 5.000 in perioada comunista.
Mina a atins varful de productie in anul 1983, cand a livrat 1,2 milioane tone de huila.
Comparativ, anul trecut a livrat 110.000 de tone.
Dupa 1989 minele din Valea Jiului au primit subventii in valoare de mai multe sute de milioane de euro.
In 2012, Guvernul roman s-a angajat sa reduca treptat ajutoarele de stat acordate minelor nerentabile.
Din pacate, spre deosebire de tarile occidentale, unde asemenea obiective care tin de patrimoniul istoric industrial al tarii sunt conservate si devin chiar obiective turistice, nimic nu va fi facut pentru a pastra mina din Petrila.
Conform AFP, incepand cu 1 ianuarie 2016, echipamentele de la Petrila, inclusiv un urias motor Siemens, care a functionat fara oprire din 1945, precum si vagonetele utilizate pentru transportul cărbunelui vor fi vandute la fier vechi, în timp ce majoritatea cladirilor, care datează de la începutul secolului XX, vor fi demolate.