Simplificarea procedurilor crește riscul incediilor
Articol de Marga Tudor, 1 noiembrie 2015, 13:11
O tragedie fără precedent în istoria societății românești din ultimii 25 de ani a avut loc vineri seară. Două zeci și nouă de tineri care participau la un concert rock, intr-un club bucureștean și-au pierdut viața intru-un incendiu, iar peste 150 se află în stare gravă.
O asemenea tragedie nu a mai avut loc în România de la ultimul spectacol al Cenaclului „Flacăra”, care a avut loc la Ploiești, înainte de 1989.
Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum de nu au prevenit autoritățile o asemenea catastrofă? Răspunsurile la aceste întrebări trebuie căutate cu peste 10 ani în urmă.
În anul 2004, Guvernul a hotărât simplificarea procedurilor legale pentru înființarea și autorizarea agenților economici.
Astfel, pentru ca o societate comerciala să poată desfășura o activitate economică, trebuia să fie legal înființată și să aibă trecută în actul constitutiv respectiva activitate. Cu actul constitutiv și cu titlul de proprietate asupra imobilului unde urma să se desfășoare activitatea respectivă, ori cu contractul de închiriere al spațiului, administratorul firmei se duce la Registrul Comerțului, unde depune o declarație pe proprie răspundere că societatea îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru desfășurarea activităților economice trecute în actul constitutiv.
De la Registrul Comerțului, se obține un Certificat, în baza căruia se solicită de la Primăria de sector acordul de funcționare.
Abia după derularea acestor faze, organele statului, pompierii, Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor, inspecția muncii, etc., ar urma să întreprindă controale, pentru a verifica veridicitatea celor declarate pe proprie răspundere, la Registrul Comerțului.
Efervescența mediului economic face ca aceste controale să nu poată ține pasul cu apariția societăților comerciale și înființarea punctelor de lucru ale acestora.
În plus, împărțirea competențelor de control între prea multe instituții ale statului, pompierii verifică măsurile PSI, ANSVSA verifică igiena, Garda Financiară verifică disciplina financiară, duce la o diluare a eficientei controalelor, la tracasarea agenților economici și la pasarea răspunderii intre instituții.
Așa a devenit posibilă tragedia de vineri seară. Administratorul clubului a declarat pe proprie răspundere că locația respectivă îndeplinește criteriile și că vor fi luate toate măsurile de protecție împotriva incendiilor și, în baza acestei declarații, a obținut acordul de funcționare de la Primăria Sectorului 4.
Pompierii nu au reușit să ajungă să verifice pe teren măsurile de protecție împotriva incendiilor, iar cei de la primărie nu au această atribuție.
Mai mult, administratorul clubului nu a solicitat un aviz pentru organizarea unui spectacol pirotehnic.
Acestea sunt faptele, golite de reacții emoționale, și aceasta este cauza pentru care Primarul Sectorului 4 cerea desființarea acelei declarații pe proprie răspundere și revenirea la sistemul de autorizare prealabilă.
Text: Mircea Apostolescu.