Nimeni nu e mai presus de lege!
Articol de , 2 noiembrie 2015, 15:55
Tragedia de la clubul Colectiv ne face pe toți să ne întrebăm dacă suntem în siguranță în locurile publice, cluburi, baruri, teatre, restaurant, săli unde se organizează evenimente.
În București funcționează aproximativ 100 de cluburi unde, în fiecare weekend, mii de persoane se distrează fără sa bănuiasca pericolele la care se expun. Multe dintre imobilele unde își desfăşoară activitatea acestea sunt clădiri vechi, care au avut alte destinații, dar care, între timp, au fost amenajate şi transformate în spații unde se organizaeză petreceri, concerte şi alte activităţi de divertisment.
Nu trebuie să uitam că multe dintre aceste cluburi sunt amenajate în clădiri cu bulină, adică cu risc seismic ridicat. Şi ce este mai grav este faptul că mulţi dintre noi ştiu acest lucru și continuăm să mergem în aceste locuri sperând totuși că nu ni se va întâmpla nimic.
Potrivit reprezentanților administrției publice locale, pentru autorizarea unor astfel de cluburi şi baruri, legislatia este neclară şi ambiguă. Acest lucru s-a văzut acum când se caută vinovați de tragedia din clubul Colectiv.
Dacă încerci să afli care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a obține autorizarea unei astfel de locații, singura informație certă este că înregistrarea societății comerciale la Registrul Comerțului, a locației si a punctului de lucru.
Mai departe lucrurile se complică… Fiecare autoritate locală și-a stabilit reglementări în baza cărora dau avize şi acorduri de funcționare. Acestea diferă de la o primărie la alta… Nici vorbă de condiționarea autorizării de respectarea normelor de protecție civilă sau prevenire împotriva incendiilor.
În schimb, există o condiție pe care majoritatea trebuie să o respecte și să o verifice în același timp. Este vorba despre executarea lucrărilor de construcții care este permisă numai pe baza unei autorizații.
Potrivit legii 50, autorizația de construire constituie actul pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcții corespunzator măsurilor prevazute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcțiilor, document eliberat de administrația publică locală.
Conform articolului 3, este nevoie de autorizare pentru toate lucrările de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum şi a instalatiilor aferente acestora.
Şi cum toate aceste spații sunt amenajate înainte de a fi deschise, putem spune ca orice club poate fi verificat dacă are autorizație de construcție sau amenajare și dacă respectă normele în vigoare în ceea ce priveste documentația eliberată de primărie.
Este vorba de viața oamenilor şi acest lucru este mai presus de orice. Toate instituțiile trebuie să se mobilizeze și să nu mai permită ca astfel de evenimente tragice să se mai întâmple. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, iar cine nu o respectă trebuie să platească!