Ascultă Radio București FM Live

Leul a rezistat caderii guvernului

Articol de , 4 noiembrie 2015, 19:09

In toata agitatia de astazi produse de demisia guvernului condus de Victor Ponta a existat si un semnal bun, foarte important desi , in focurile speculatiior politice, acesta a trecut aproape neobservat.

Leul a pierdut foarte putin in comparatie cu euro

Banca Nationala a anuntat ca leul a pierdut , astazi, 1, 44 de bani fata de euro in comparatie cu cotatia de ieri.

Daca este sa ne luam dupa analizele diferitilor specialisti financiari foarte prezenti in spatiul public, economia romaneasca este intr-o stare atat de proasta, si care devine si mai proasta, incat doar o minune o mai tine in picioare.

La o asemenea situatie catastrofala, daca ar fi adevarata, ne-am fi asteptat ca demisia guvernului sa duca la prabusirea cursului de schimb.

Totusi, cursul de schimb nu s-a miscat decat putin. Nu neglijabil, dar oricum,  foarte putin.

Asta inseamna ca economia romanerasca a ajuns la o suficienta maturitate si stabilitate ca sa treaca fara mari probleme chiar si peste o criza politica majora.

Este, in fine, o stare de normalitate

Ce se va intampla in continuare

Ideea alegerilor anticipate este cea mai proasta.

A decide alegeri anticipate ar insemna ca timp de cateva luni sa nu existe niciun guvern care sa ia o decizie politica majora, or bugetul de stat pe anul 2016 este o decizie politica majora.

Ar insemna sa intram in anul 2016 fara buget, fara continuare la programul Prima Casa, fara continuare la Programul Rabla, etc.

In aceasta eventualitate s-ar aplica vechiul buget, adica s-ar bloca toate schimbarile prevazute in noul Cod Fiscal si in Ordonantele de Urgenta ale Guvernului privind cresterea salariilor pentru medici si profesori, sau reducerea  TVA la apa pana pana la 9%, sau reducerea impozitului pe dividente.

In absenta unui buget gandit pentru 2016 probabil ca  nu vor fi anulate cresterile de salarii deja anuntate de 25% pentru cadrele medicale si de 15% pentru profesori, dar sigur nu vor mai exista si alte etape de crestere de salarii.

La fel si pentru legea salarizarii bugetarilor care, pentru a fi aplicata, trebuie sa aiba prevazute in bugetul pe 2016 sursele de finantare.

Daca se va renunta la de-abia anuntatele impozitele scazute pe dividente, investitorii vor fi din nou exasperati ca si-au facut calculele degeaba si vor avea un motiv in plus sa plece din Romania, sau sa nu vina in Romania.

Toate acestea depind de viitorul buget, care nu va putea fi adoptat de un guvern care nu are decat mandatul de a gestiona afacerile curente pana la alegeri.

Ar trebui sa avem un guvern rapid,

Ar trebui sa avem rapid un guvern in toate ptuerea cuvantului, si anume unul care sa se bucure de tot sprijinul politic, care sa aiba autoritatea de a lua  decizii economice pe baza acestui sprijin.

Minoritar sau majoritar, nu importa, guvernul trebuie sa-si intre urgent in atributii, or un guvern interimar, sau de unul de tehnocrati, care ar avea sarcina doar gestionarea treburilor curente pana la alegeri, nu au caderea sa-si asume niciun angajament politic.

Contractele in curs

Este nevoiie de un guvern in toata puterea cuvantului pentru a continua contractele deja semnate si pe cele in curs de negociere cu investitorii straini, sau cu cei romani.

Ce se va intampla cu contractul pasajului rutier dinspre prelungirea Ghencea si Domnesti, pe care bucurestenii il asteapta de multi ani?

Pentru ca la respectivul pasaj nu s-au stabilit decat castigatorii cererii de oferta, contractul nu a fost inca semnat de guvern.

Sunt in curs la guvern negocierile pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, negocierile pentru hidrocentrala Tarnita, negocierile pentru grupul energetic de 500 de MW de la Rovinari.

Este nevoie sa inceapa, in fine, lucrarile la ultimii 3 kilometri de pe autoststrada A3 Bucuresti-Ploiesti la care tocmai s-a desemnat castigatorul.

Trebuie guvern urgent, pentru ca investitorii nu vor asteapta 3 sau 4 luni sa vada daca mai au cu cine sa discute, si daca cel cu care discuta este sau nu dispus sa continue lucrurile incepute de fostul guvern.

Fitch Ratings este optimista, dar in anumite conditii

Agentia Fitch Ratings a estimat astazi ca demisia guvernului Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei „stabile” asociată ratingului de tara al Romaniei.

In plus, Fitch se așteapta in continuare la o crestere economica a Romaniei, in medie, de 3,6% pe an pentru perioada 2016-2017.

Detaliu important: aceste ratinguri si estimari au fost facute pornind de la doua premise:

-Prima premisa, dupa cum a declarant Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings, citat de Agerpres, este ca perspectiva stabila ia in considerare relaxarea fiscala în perioada 2016-2017 avand in vedere Codul Fiscal adoptat recent.

Altfel spus, dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele în septembrie, atunci când a fost adoptat Codul, Fitch nu se așteapta ca documentul sa fie modificat.

-A doua premisa, pentru mentinerea ratingului “stabil”, formulata tot de Kit Ling Yeung, este ca: „Fitch considera ca probabilitatea de a avea alegeri anticipate este redusa, in acest moment, avand în vedere ca ne aflam deja în ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016”

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson