Ascultă Radio București FM Live

Din aceasta dilema, cum putem iesi?

Articol de , 6 noiembrie 2015, 18:36

Presedintele Klaus Iohannis a incheiat, astazi, prima serie de consultari in vederea desemnarii unui nou prim-ministru si a unui nou guvern.  Ultimii interlocutori ai sefului statului au fost reprezentantii societatii civile.

Cu siguranta ca va urma cel putin inca o noua runda de negocieri inainte ca sa fie avansat vre-un nume de premier.

Ce se va intampla in continuare?

Cel putin un lucru a aparut clar dupa discutiile de astazi: toata lumea vrea cat mai repede un guvern stabil, care sa asigure coerenta in primul rand a politicii economice.

Ce insemna “cat mai repede”? aici este marea intrebare

Ieri, cand a anuntat noile decizii de politica monetara, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a cerut formarea rapida a unui guvern ca sa nu existe incertitudine pe pietele financiare in conditiile in care economia merge bine.

Dintr-o data guvernatorul, care in ulltimele luni a criticat foarte vehement politica economica a guvernului Ponta, a descoperit ca de fapt economia merge bine(!?) C’est la vie!

Oricum, este limpede ca Mugur Isarescu a receptionat mesajele transmise de agentiile de rating, care agentii spuneau ca mentin ratingul de “stabil” in cazul Romaniei dar mizeaza pe faptul ca NU vor avea loc alegeri anticipate.

Ce spune BNR despre economia romaneasca in acest moment

Rata anuala a inflației a ramas la nivel negativ, de -1,7% in septembrie, chiar mai scazut decat fusese anticipat. Motivul este scaderea peste asteptari a pretului combustibililor care s-a suprapus peste scaderrea preturilor ca urmare a cotei reduse a TVA, de 9 la sută, la toate alimentele si serviciile de alimentatie publica.

Rata anuala a inflației va ramane negativa pe parcursul următoarelor trei trimestre

Economia merge bine.

Ce a hotarat BNR  

Economia merge bine, dar din cauza crizei politice interne si din cauza situatiei economice internationale nesigure, mentine rata dobanzii de referinta la 1,75% si mentine nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru creditele in lei si in valuta.

Este pentru prima opera cand BNR scrie negru pe alb ca situatia economica internationala este dependenta de “China si de alte tari mergente importante”, vezi Brazilia si India.

Este prima recunoastere din partea unei institutii oficiale romanesti a realitatii ca soarta economica a lumii nu se mai decide in SUA si in Europa, soarta economiei lumii depinde acum de actori internationali care in urma cu 10 ani de-abia daca erau luati in seama.

Asta ar trebui sa fie un semnal sa nu mai cautam piete de export si investitori numai din Occident, asa cum facem de vre-o 25 de ani incoace.

Concluzia consultarilor presedintelui

Concluzia este ca nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Protestatarii nu vor sa nu-i mai vada in viitorul guvern pe cei legati in vre-un fel sau altul de actualele partide politice, pentru ca sunt corupti, incompetenti, legati de fostele structuri comuniste etc..

Partidele politice spun si ele ca este nevoie sa se reformeze, ca trebuie reformata si functionarea societatii in ansamblu etc.

Dar nici protestatatii, nici partidele nu au spus CINE anume va trebui sa conduca tara, pentru ca tara trebuie sa functioneze,

Transporturile, cu ministri, secretari de stat si directori incapabili, numiti politic, huiduiti de presa, vanati de DNA, trebuie, totusi, sa functioneze.

Energia, cu ministri, secretari de stat si directori incapabili, numiti politic, huiduiti de presa, vinati de DNA, trebuie, totusi, sa functioneze.

Sanatatea, cu sefi incapabili si risipitori de bani (nu-i asa?), trebuie, totusi, sa functioneze

Varianta alegerilor anticipate

Cine ar urma sa organizeze alegerile anticipate, tot actuala clasa politica corupta, tot actualele partide pe care protestatarii nu le mai vor?

Si pe cine sa aleaga alegatorii?

Se pot crea partide noi, solide si credibile, in 90 de zile?

Daca se creeaza, vor avea alegatorii timpul necesar sa verifice, in 90 de zile, cine sunt membrii acestor partide, cat de capabili sunt si cat de cinstiti sunt, si cine se afla in spatele acestor partide ?

Evident ca nu.

Varianta unui guvern pe baza actualei structuri a Parlamentului pana la alegerile de anul viitor

Accepta protestatarii asa ceva?

Accepta presedintele, care vrea de un an sa-si instaleze un guvern propriu, sa depinda in continuare de o majoritate parlamentara care ii este aprioric adversa?

CAT DE MARE ESTE TEAMA DE INSTABILITATE ? In primul rand instabilitate economica.

In functie de raspunsul la aceasta intrebare se va decide daca vor fi alegeri anticipate, sau nu.

Daca vom considera ca schimbarea este mai importanta decat orice, vom avea alegeri anticipate. Deci va trebui sa alegem tot dintre actualele partide si nu va fi nicio schimbare.

Daca vom considera ca mentinerea actualei evolutii economice este mai importanta decat orice, nu vom avea alegeri anticipate. Deci vom pastra in functiune, cel putin un an, tot sistemul pe care vrem sa-l eliminam.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson